Mňam polievka zo sladkých zemiakov: Ak ste v obchode vždy obchádzali batáty, je čas ich vyskúšať!
11. 9. 2018, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:43)

Zdroj: Shutterstock
Batáty, ľudovo nazývané aj sladké zemiaky, sa napriek sladkastej chuti hodia k mäsu, rybám aj do šalátov. Navyše patria k najvýživnejším druhom zeleniny.
Batátová polievka
Potrebujete:
■ 2 väčšie batáty
■ 2 pl kokosového oleja
■ 1 fialovú cibuľu
■ 1 petržlen
■ 800 ml hovädzieho alebo
slepačieho vývaru
■ 200 ml kokosového mlieka
■ 4 pl tekvicových semiačok
■ drvené čili
■ čierne korenie
■ soľ
Ako na to:
1 Na kokosovom oleji orestujte pokrájanú cibuľu. Pridajte ošúpané, na kocky nakrájané batáty a petržlen a pár minút orestujte.
2 Zalejte polovicou vývaru a varte prikryté na miernom plameni približne 20 minút, kým nebude zelenina mäkká. Prilejte kokosové mlieko a osoľte podľa chuti.
3 Hrniec s polievkou stiahnite z plameňa a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka. Ak je polievka príliš hustá, prilejte zvyšok vývaru. Pridajte štipku mletého čierneho korenia a dosoľte.
4 Pred podávaním opražte na suchej panvici tekvicové semienka a nasypte na vrch polievky spolu s rozdrveným čili.
Šalát s pečenou batátou
Potrebujete:
■ 1 batátu
■ špenátové listy
■ avokádo
■ cícer v konzerve
■ sezamové semienka
■ soľ
■ korenie
■ balzamikový ocot
■ olivový olej
Ako na to:
1 Batátu ošúpte a nakrájajte na menšie kocky, ktoré osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 210 stupňov. Kocky vložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na cca 20 minút.
2 Do misy dajte umyté špenátové listy, nakrájané avokádo a cícer. Pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom. Ochuťte soľou a čerstvým mletým čiernym korením. Opatrne premiešajte.
3 Pridajte upečené batáty a znovu premiešajte. V prípade potreby ešte dosoľte. Na záver nasypte čierne a biele sezamové semienka.
Zdroj: Shutterstock
Šalát s pečenou batátou