Reklama

Mňam polievka zo sladkých zemiakov: Ak ste v obchode vždy obchádzali batáty, je čas ich vyskúšať!

Batátová polievka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Batáty, ľudovo nazývané aj sladké zemiaky, sa napriek sladkastej chuti hodia k mäsu, rybám aj do šalátov. Navyše patria k najvýživnejším druhom zeleniny.

Batátová polievka

Potrebujete:

■ 2 väčšie batáty

■ 2 pl kokosového oleja

■ 1 fialovú cibuľu

■ 1 petržlen

■ 800 ml hovädzieho alebo

slepačieho vývaru

■ 200 ml kokosového mlieka

■ 4 pl tekvicových semiačok

■ drvené čili

■ čierne korenie

■ soľ

Ako na to:

1 Na kokosovom oleji orestujte pokrájanú cibuľu. Pridajte ošúpané, na kocky nakrájané batáty a petržlen a pár minút orestujte.

2 Zalejte polovicou vývaru a varte prikryté na miernom plameni približne 20 minút, kým nebude zelenina mäkká. Prilejte kokosové mlieko a osoľte podľa chuti.

3 Hrniec s polievkou stiahnite z plameňa a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka. Ak je polievka príliš hustá, prilejte zvyšok vývaru. Pridajte štipku mletého čierneho korenia a dosoľte.

4 Pred podávaním opražte na suchej panvici tekvicové semienka a nasypte na vrch polievky spolu s rozdrveným čili.

Šalát s pečenou batátou

Potrebujete:

■ 1 batátu

■ špenátové listy

■ avokádo

■ cícer v konzerve

■ sezamové semienka

■ soľ

■ korenie

■ balzamikový ocot

■ olivový olej

Ako na to:

1 Batátu ošúpte a nakrájajte na menšie kocky, ktoré osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 210 stupňov. Kocky vložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na cca 20 minút.

2 Do misy dajte umyté špenátové listy, nakrájané avokádo a cícer. Pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom. Ochuťte soľou a čerstvým mletým čiernym korením. Opatrne premiešajte.

3 Pridajte upečené batáty a znovu premiešajte. V prípade potreby ešte dosoľte. Na záver nasypte čierne a biele sezamové semienka.

Zdroj: Shutterstock

Šalát s pečenou batátou