Už staré mamy nás učili, že horúce jedlo do chladničky nepatrí, ale... V tomto prípade to môžete urobiť
10. 7. 2018, 17:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Niekedy je lepšie, ak do chladničky vložíme teplé jedlo namiesto toho, aby sme ho nechali vychladnúť vonku.
Už staré mamy nás učili, že horúce jedlo do chladničky nepatrí. Čo však robiť vtedy, keď sa ponáhľame? Za určitých okolností môžeme dať do chladničky aj čerstvo navarené jedlo.
Ak máme plný hrniec čerstvého gulášu či polievky, určite do chladničky nepatrí. Nie je to ani tak preto, že by sa chladnička kvôli tomu kazila. Veľký objem predstavuje riziko, že sa jedlo začne kaziť.
Jedlo chladne od krajov smerom do stredu. Kým však stred dosiahne teplotu pod 10 stupňov, bude to dlho trvať. V teplote medzi 10 a 60 stupňov je ideálne prostredie pre rast baktérií. Stred veľkého hrnca ostáva v tomto rozmedzí dosť na to, aby sa tam baktérie začali množiť.
Ak teda naozaj potrebujete odložiť do chladničky niečo naozaj čerstvé a horúce, rozdeľte to do menších nádob. Čím menšie, tým lepšie. Polievku dajte napríklad na pekáč. Vrstva, ktorá má pár centimetrov a veľký povrch hladiny, vychladne oveľa rýchlejšie. A baktérie nemajú šancu.