Takmer každá potravina sa dá zamraziť, ale môžete to urobiť aj so syrom? Koniec dohadom, takáto je pravda!
2. 10. 2018, 13:00

Zdroj: Shutterstock
Syry milujeme takmer všetci a najradšej by sme ich jedli každý deň. Vieme si urobiť aj väčšie zásoby tejto obľúbenej pochutiny?

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Mnoho ľudí si myslí, že syr sa môže skladovať v domácnosti prakticky večne. Jediné, čo stačí, je odrezať vysušenú či inak znehodnotenú časť a je to po probléme. Bohužiaľ, nie je to úplne tak.
Dnes existuje nespočetné množstvo druhov syrov, z ktorých každý má úplne iné vlastnosti a konzistenciu. Nedá sa tak presne zhodnotiť, ako dlho môžete túto potravinu skladovať, avšak každému je jasné, že syr musí byť hneď po nákupe umiestnený v chladničke.
Ako je to však so syrom a mrazničkou? Obľubuje táto pochutina aj nižšie teploty? Odpoveď vás zrejme poteší – áno, syru môžeme predĺžiť životnosť aj vďaka tomu, že ho zamrazíme. Pozor si však musíme dávať hneď na niekoľko vecí.
Do mrazničky môžeme dať na dlhší čas len určité druhy syrov. Polotvrdé syry oveľa lepšie znášajú mínusové teploty, avšak krémovejšie druhy sú na tom trochu inak. Keď sa rozmrazia, ich jednotlivé časti sa oddelia a stane sa z nich nepekná hmota. Na druhú stranu, aj tvrdé syry môžu mať s mrazmi problémy. Po rozmrazení sa môžu začať nepríjemne drviť.
Zdá sa, že každý druh je úplne iný a v mraze sa správajú rozlične. Preto si radšej pozrite nasledovný zoznam, ktorý syr sa môže a ktorý nemôže mraziť.
Zdroj: Shutterstock
Mrazničku by ste mali pravidelne odmrazovať.
Mraziť môžeme nasledovné druhy syrov:
- Čedar,
- Gouda,
- Ementál,
- Parmezán,
- Feta,
- Mozzarella.
Zdroj: Shutterstock
Kozie mlieko a kozí syr
Do mrazničky nedávajte tieto syry:
- Brie,
- Camembert,
- Krémové syry,
- Nízkokalorické verzie syrov.
Zdroj: Shutterstock
Mliečne výrobky
Ako správne zamraziť syr?
Najlepší spôsob, akým môžete zamraziť syr, je nastrúhať ho a dať do mraziacej tašky. Môžete ho aj narezať na menšie časti a dať do potravinovej fólie. Syr vcelku stratí po zamrazení vlhkosť a následne sa môže začať rozpadávať. Myslite hlavne na to, že zamrazením sa zmení textúra syru. Ak ho však idete použiť na varenie, nemal by to byť až taký veľký problém.
Pamätajte si, že syr v mrazničke by ste nemali skladovať dlhšie ako šesť mesiacov. Syr, ktorý chcete rozmraziť, uložte na pár chvíľ najskôr do chladničky a až potom ho vybaľte.
Zdroj: shutterstock
žena so syrom