NAJ recept na tradičnú domácu sviečkovú omáčku: S našimi radami bude chutiť lepšie ako od mamičky
14. 2. 2017, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Sviečková je jedlo, ktoré sa nikdy neomrzí, hodí sa nielen na nedeľný obed, ale aj na sviatočné príležitosti.
Pôvodom je z Česka, ale u nás sa udomácnila už dávno. Základom je koreňová zelenina, sviečkovica alebo falošná sviečkovica a smotana. Ako príloha sa hodí knedľa alebo cestoviny. Pikantnou bodkou je brusnicový džem, ktorý jedlo pekne vyladí.
Sviečková omáčka
Potrebujeme:
2 PL masti, 1 hovädzia sviečkovica, 1 cibuľa, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 zeler, 1 PL horčice, 2 ČL soli, 2 ČL mletého čierneho korenia, 2 bobkové listy, 6 guľôčok borievky, 300 ml sladkej smotany, 1 PL medu, 2 ČL citrónovej šťavy, knedľa, brusnicový džem
Takto sa to podarí:
V hrnci na horúcej masti opražíme sviečkovicu zo všetkých strán, aby sa zatiahla. Vyberieme ju von a dáme na tanier. Na výpeku opražíme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nakrájanú zeleninu. Osolíme okoreníme, mäso vložíme opäť do hrnca a podlejeme vodou. Dusíme zakryté na miernom ohni 2 až 3 hodiny. Potom sviečkovú vyberieme a omáčku rozmixujeme dohladka. Primiešame smotanu, horčicu a dochutíme medom a citrónom. Podávame s knedľou a brusnicovým džemom.
Rady
● Mäso bude ešte chutnejšie, ak ho prešpikujete slaninkou.
● Niekto zvykne mäso cez noc napácovať. Ale väčšinou sa to robí, ak nepoužívame pravú sviečkovú, ktorá je veľmi jemná a nepotrebuje zmäkčovať.