Najlepšie domáce linecké koláčiky: Skúste týchto 5 trikov a tento rok budú dokonalé, TOTO je dôležité
5. 12. 2017, 12:45 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:46)

Zdroj: iStockphoto
Linecké koláčiky patria k vianočnej klasike, ale vám sa ich akosi nedarí upiecť? Vyskúšajte tieto overené triky a budú dokonalé.
Zdroj: iStockphoto
Zdroj: iStockphoto
Zdroj: iStockphoto
Galéria k článku
Aj vám sa Vianoce už od detstva spájajú s lineckými koláčikmi? Skúste si pripraviť vlastné domáce. Úžasná atmosféra a vôňa pri pečení vám už teraz vyčaruje tú pravú vianočnú náladu. Ako ich pripraviť tak, aby boli tie naj?
Zdroj: iStockphoto
LInecke koláčiky
Krehké a jemné. Také sú koláčiky z lineckého cesta. Nečudo, že tento druh patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie pripravované. Milujú ich deti aj dospelí. Výhodou je, že z jedného cesta urobíte veľa druhov. Vylepšiť ho totiž môžete kakaom, orieškami alebo mandľami, kokosom, vanilkou alebo napríklad rumom. A aj keď práve toto cesto patrí medzi tie najjednoduchšie, je dobré poznať pár trikov, vďaka ktorým budú koláčiky z neho naozaj dokonalé.
Zdroj: iStockphoto
Linecké koláčiky
Nikdy nepoužívajte celé vajíčka
Dôležité je, aby všetky používané suroviny na cesto mali teplotu pod 20 ° C. Na rozdiel od väčšiny iných ciest by maslo alebo tuk mali byť čo najchladnejšie. Aby sa vám tuk čo najlepšie do múky zapracoval, nastrúhajte ho na hrubom strúhadle a s ostatnými surovinami najskôr dobre premiešajte vidličkou. Môžete použiť aj elektrický mixér nastavený na najnižšiu rýchlosť. Pokiaľ chcete mať naozaj dobré a krehké cesto, je najdôležitejšie používať iba žĺtky, nikdy nie celé vajíčka.
Zdroj: iStockphoto
Linecké koláčiky
Prečo sa cesto drobí? Pozor na túto chybu!
Cesto potom čo najrýchlejšie spracujte. Je pritom dôležité, aby ste mali čo najchladnejšie ruky. Pozor! Nesmiete ho prepracovávať príliš dlho, tuk by sa totiž zohrial a nasiakol by do múky. Cesto by sa tak sparilo, zle by sa tvarovalo a po upečení by bolo tvrdé a drobivé. Ak sa cesto zahreje a sparí, potom praská, lepí sa na dosku a drobí. Jeho záchrana je dosť obtiažna. Rozhodne nepridávajte múku, radšej ho dajte na chvíľu do chladničky, prípadne skúste prikvapnúť trošku studenej vody. Alebo aspoň časť zapracujte do nového cesta. Spracované cesto dajte vždy odležať do chladničky. Najlepšie je pripraviť si ho dva až tri dni vopred. Pre váľkanie a vykrajovanie je potom najlepšie, aby sa teplota cesta pohybovala okolo 10-15 ° C. Preto oddeľte zakaždým len menšiu časť, ktorú spracujete, aby sa zbytočne celé neohrialo. Zvyšok nechajte v chladničke.
Zdroj: iStockphoto
Linecké koláčiky
Aby sa dalo lepšie vyvaľkať
Pokiaľ do lineckého cesta zapracujete pár kvapiek octu, nebude sa potom drobiť a bude sa dať oveľa lepšie vyvaľkať. Keď do vajec na krehké linecké cesto pridáme trochu citrónovej šťavy, bude potom ešte krehkejšie a ľahšie. Rovnaký efekt dosiahnete, keď k múke pridáte trochu škrobovej múčky.
Zdroj: iStockphoto
Linecké koláčiky
Čo robiť, aby sa cesto nelepilo
Cesto vyvaľkajte rovnomerne, aby boli všetky kúsky rovnako hrubé a upiekli sa súčasne, tie tenšie by sa totiž inak pripálili. Ideálne sú asi štyri milimetre. Zapamätajte si, že valček sa nebude na cesto lepiť, keď ho vopred vložíte do mrazničky alebo tenko potriete olejom. Aby sa cesto dobre vykrajovalo, formičky musia byť úplne suché, občas ich preto vložte do múky.
Zdroj: iStock
Linecké koláčiky
Po upečení ich skladajte z plechu ešte horúce
Než vykrojené koláčiky naskladáte na plech, dobre plech potrite. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia. Po upečení ešte horúce pečivo skladajte z plechu, inak sa môže prilepiť. Keď nejde odlúpnuť, podložte pod plech mokrú utierku.
Zdroj: iStockphoto
Linecké koláčiky