Najlepšie rady, ako pripraviť dobré cesto na medovníky: Na čo nezabudnúť? Skúste to takto!
10. 12. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 20:07)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Pripraviť dobré cesto na medovníky je hotová veda. Prinášame vám recepty na 4 druhy cesta. Vyskúšajte!

Zdroj: MATEJ KALINA

Zdroj: MATEJ KALINA

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
Ako pripraviť to najlepšie cesto na medovníky? Skúste to podľa našich rád, vyskúšajte, ktoré vám budú chutiť najviac.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ktoré medovníčky chutia najlepšie?
Cesto na medovníky č. 1.
Potrebujeme na 40 kusov: 500 g hladkej múky, 150 g cukru, 125 g masla, 125 g medu, 3 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL škorice, 4 rozdrvené klinčeky
Poleva:
1 bielok, 150 g práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy
Takto sa to podarí:
1. Zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme vajíčka, roztopené maslo a med. Vypracujeme cesto, ktoré dáme na noc odležať do chladničky.
2. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Dáme na 12 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
3. Po upečení ešte horúce potrieme vajíčkom roztrepaným s 1 lyžicou vody.
4. Z bielka a preosiateho cukru vyšľaháme tuhú polevu, do ktorej postupne pridáme citrónovú šťavu. Polevu dáme do vrecúška s malou dierkou a vychladnuté medovníky zdobíme podľa fantázie.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 12 hodín
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: profimedia.sk
Sladké medovníčky patria k sviatkom.
Cesto na medovníky č. 2.
V mise rýchlo spolu spracujeme 150 g masla, 280 g práškového cukru, 4 vajcia; 800 g hladkej múky, 2 PL sódy bikarbóny, 4 PL tekutého medu a 2 PL medovníkového korenia. Vymiesime hladké cesto, ktoré môžeme ihneď vyvaľkať a piecť.
Zdroj: Shutterstock
Ktoré medovníčky chutia najlepšie?
Cesto na medovníky č. 3.
Vo veľkej mise zmiešame 600 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 100 g masla, 4 PL tekutého medu, 3 vajcia, 1 ČL sódy bikarbóny a 1 PL škorice. Všetky suroviny spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme v chlade odstáť 3 až 5 hodín.
Zdroj: shutterstock
Vyskúšate?
Cesto na medovníky č. 4.
V mise zmiešame 1050 g hladkej múky, 450 g práškového cukru, 360 g tekutého medu, 6 vajec, 4 PL medovníkových korenín (škorica, aníz, klinček) a 2 ČL sódy bikarbóny. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 2 hodiny postáť.