Najlepšie recepty na medovníčky, ktoré nestvrdnú: Skúste túto fintu, tento rok budú dokonalé
7. 12. 2018, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:22)

Zdroj: Shutterstock
Medovníčky na vianočné sviatky nemôžu chýbať. S našimi receptmi sa vám tento rok určite podaria.
Zdroj: living4media
Zdroj: living4media
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Vyskúšajte niektorý t týchto 4 receptov na cesto
1. recept
Potrebujeme na 40 kusov:
500 g hladkej múky, 150 g cukru, 125 g masla, 125 g medu, 3 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL škorice, 4 rozdrvené klinčeky
Poleva:
1 bielok, 150 g práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy
Zdroj: living4media
Ilustračná fotografia
Takto sa to podarí:
1. Zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme vajíčka, roztopené maslo a med. Vypracujeme cesto, ktoré dáme na noc odležať do chladničky.
2. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Dáme na 12 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
3. Po upečení ešte horúce potrieme vajíčkom roztrepaným s 1 lyžicou vody.
4. Z bielka a preosiateho cukru vyšľaháme tuhú polevu, do ktorej postupne pridáme citrónovú šťavu. Polevu dáme do vrecúška s malou dierkou a vychladnuté medovníky zdobíme podľa fantázie.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 12 hodín
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: Shutterstock
Medovníčky
2. recept
V mise zmiešame 1050 g hladkej múky, 450 g práškového cukru, 360 g tekutého medu, 6 vajec, 4 PL medovníkových korenín (škorica, aníz, klinček) a 2 ČL sódy bikarbóny. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 2 hodiny postáť.
Zdroj: Dušan Křístek
Zázvorníkoví mužíčkovia
3. recept
Vo veľkej mise zmiešame 600 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 100 g masla, 4 PL tekutého medu, 3 vajcia, 1 ČL sódy bikarbóny a 1 PL škorice. Všetky suroviny spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme v chlade odstáť 3 až 5 hodín.
Zdroj: Shutterstock
Medovníčky
4. recept
V mise rýchlo spolu spracujeme 150 g masla, 280 g práškového cukru, 4 vajcia; 800 g hladkej múky, 2 PL sódy bikarbóny, 4 PL tekutého medu a 2 PL medovníkového korenia. Vymiesime hladké cesto, ktoré môžeme ihneď vyvaľkať a piecť.
Ako pripraviť základnú bielu polevu na medovníky
Potrebujeme:
1 bielok, 200 g práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy, podľa potreby 1 ČL škrobovej múčky
Takto sa to podarí:
Vo väčšej mise vymiešame bielok s niekoľkokrát preosiatym cukrom, škrobom a citrónovou šťavou. Poleva je hotová, ak sa leskne a je vláčna. V prípade, že je bielok väčší a poleva riedka, pridáme ďalší preosiaty cukor.
Zdroj: Shutterstock
Medovníčky
Suroviny
Bielok: Na klasickú bielu medovníkovú polevu vždy používame čerstvý bielok. Pri oddeľovaní bielku od žĺtka dbáme o to, aby sa do bielku nedostala ani minimálna časť žĺtka, pretože by mohla výsledok zafarbiť. Pred začiatkom miešania necháme bielok krátko odstáť v izbovej teplote, lepšie sa totiž spojí s cukrom.
Zdroj: Shutterstock
Ako vyšľahať perfektný sneh z bielkov?
Práškový cukor: Do polevy používame práškový cukor. Čím je je cukor jemnejší, tým lepšie sa spojí s bielkom. Pred zamiešaním k bielku cukor niekoľkokrát preosejeme cez jemné sito. Ak chceme mať istotu, že je cukor dôkladne preosiaty, môžeme ho presypať aj cez čistú dámsku silonku. Tak v ňom neostanú kryštáliky, ktoré by mohli pri zdobení upchať otvor zdobiaceho vrecka alebo kornútu.
Zemiakový škrob: Na zahustenie môžeme použiť zemiakový škrob, ktorý je biely a nezafarbí polevu. Vďaka kukuričnej škrobovej múčke by mohla výsledná poleva získať farbu so žltými odtieňmi. Škrob však iba uľahčuje zahustenie, v tradičných receptoch sa nepoužíva. Nahrádza ho totiž dlhšie miešanie.
Pomôcky
Pred samotným zdobením si pripravíme špeciálne igelitové vrecko s plastovým mininadstavcom alebo pevné mikroténové vrecko, do ktorého urobíme ihlou malý otvor. Môžeme si však vyrobiť aj kornút z pergamenového papiera. S týmito pomôckami však na medovníky nanášame kontúrové ozdoby. Pre jemnejšie tieňovanie zriedenou polevou použijeme malý štetec. Poleva sa dá nanášať aj pomocou čistej injekčnej striekačky s úzkym otvorom.
Zdroj: Shutterstock
Medovníčky
Ako správne miešať
Polevu miešame ručne alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva by sa za žiadnych okolností nemala šľahať. Dostalo by sa tak do nej priveľa vzduchu, vďaka čomu by skôr uschla, začala by sa drobiť a opadávať. Miešame dôkladne a minimálne 20 minút. Výsledná poleva by mala mať konzistenciu vyšľahanej šľahačky a nemala by odkvapkávať. Zahustiť sa dá pridaním cukru, škrobom alebo dlhším miešaním. Ak si pri zdobení neveríme, účinným spôsobom, ako vytvoriť linku na medovníkoch je aj špajdľa, ktorú namáčame do polevy a vzor ňou na medovník nakreslíme.
Zdobenie
Vždy 1 až 2 lyžice polevy dáme do pripraveného vrecúška alebo kornúta. Hore ho zrolovaním alebo preložením stlačíme, čím polevu posunieme k otvoru. Jemným tlakom prstov a zároveň pohybom ruky v smere linky ozdobíme medovníky najprv dookola po obvode. Môžeme si pomôcť voľnou rukou, ktorá medovník pridŕža a prípadne ním pomaly otáča. Na ďalšiu dávku polevy si musíme zobrať nový kornútok, vrecúško stačí prepláchnuť vodou.
Zdroj: Shutterstock
Medovníková chalúpka
Tieňovanie
Časť polevy prelejeme do pohára a zriedime ju niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Zriedenú polevu nanášame štetcom na predely vytvorené (už zaschnutou) linkou hustej polevy. Necháme zaschnúť a prípadné ďalšie ornamenty nanesieme až potom.
Zdroj: Shutterstock
Počas sviatkov venujte maximum času svojej rodine.
Natieranie
Ide o najrýchlejší a najjednoduchší spôsob ako ozdobiť medovníky. Bielkovú polevu trochu zriedime citrónovou šťavou. Polevu plochým štetcom nanesieme na medovníky a vytvorenú glazúru necháme dôkladne uschnúť.
Zdroj: Shutterstock
Daniela vytvorila tradíciu, ktorú prijali jej známi za svoju.
Je dobré vedieť, že...
1. Polevu na medovníky nanášame až deň-dva po ich upečení. Inak by sa poleva lámala a odlupovala.
2. Poleva schne približne 30 minút.
4. S ozdobenými medovníkmi treba zaobchádzať opatrne, aby sa nepoškodilo a nerozmazalo hotové dielo.
5. Pred ozdobovaním si pripravte skutočne veľa voľného priestoru.