Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nechávate mleté mäso pred prípravou aj dlhšie na pracovnej doske? Chyba! TOTO vám hrozí

Mäsové guľky so zemiakmi a s rozmarínom (5. krok)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

Na čo treba dať pozor, keď pripravujete jedlo z mletého mäsa, a ako ho skladovať?

Mleté mäso milujeme. Je úžasne všestranné a úžasne chutné. Majú ho dokonca radi aj ľudia, ktorí mäso inak nevyhľadávajú. K tomu je ale aj úžasne citlivé. Patrí dokonca medzi najcitlivejšie potraviny vôbec a musí byť preto čo najskôr spotrebované.

Fašírky so šalátom.

Zdroj: Shutterstock

Fašírky so šalátom.

Najlepšie urobíte, keď ho čo najskôr pripravíte a následne hneď aj zjete. Jeho povrch totiž ponúka mikroorganizmom ako salmonela najlepšie možnosti sa rozširovať. Tieto baktérie sa pri slabších hygienických podmienkach rýchlo dostávajú na mäso a pri nedostatočnom chladení alebo nedostatočnej tepelnej úprave sa rýchlo rozmnožujú. Pre nás to znamená reálne zdravotné riziko.

Zdroj: iStockphoto

Mleté mäso

Preto už pri nákupe dbajte na čerstvosť daného kupovaného kúsku. Či je už pomleté a teda sa čas mletia nedá presne určiť, alebo ho pomelú priamo pred vami, čo je najlepšia možnosť.

Zdroj: Shutterstock

Ako správne nakupovať mäso?

Počas teplých mesiacov si do obchodu so sebou noste aj izolačnú alebo chladiacu tašku, keďže už počas cesty domov sa vám môže pokaziť. A aj keď ho chcete použiť v deň nákupu, skladujte ho dovtedy vzduchotesne zabalené v chladničke. Už zopár minút v teplejšom prostredí dokáže z čerstvého mäsa urobiť hotel pre mikroorganizmy.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná fotografia

Ako ho správne zamraziť, aby čo najdlhšie vydržalo v čo najlepšej kvalite?

Najdôležitejším pravidlom je, že ho treba do mrazničky vložiť ihneď po príchode domov z nákupu. V žiadnom prípade ho nevkladajte medzičasom do chladničky.

Zdroj: Shutterstock

Bravčové mäso

Len čerstvé mäso môžete bez obáv zamraziť. Preto si vždy pri nákupe overte jeho dátum spotreby. Na balenie si zapíšte dátum zamrazenia – najneskôr do troch mesiacov by ste ho mali spotrebovať. A pozor, ochranná fólia do ktorej je mäso zabalené v obchodných reťazcoch, nie je na zamrazenie vhodná. Používajte vrecka alebo nádoby určené na zamrazovanie a dbajte aby na mäso čo najtesnejšie priliehali.

Zdroj: Shutterstock

Hovädzie mäso

Vyberáme pre vás niečo PLUS