Ani vám sa nechce v horúčavách vypekať? Nepečený korpus máte hotový za pár minút! 4 super tipy
23. 8. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:18)

Zdroj: Shutterstock.com
V kuchyni ide predovšetkým o efektívnosť a chuť. Preto netreba tráviť hodiny vypekaním, keď sa to dá zvládnuť za pár minút.
Na okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm rátame zhruba 200 g keksov a 125 g masla alebo tuku na pečenie. Keksy poriadne rozdrvíme v mikroténovom vrecúšku alebo v kuchynskom robote. Vzniknuté omrvinky zmiešame s rozpusteným maslom. Túto zmes už potom len stačí naložiť do vymastenej alebo papierom na pečenie vyloženej formy a dobre utlačiť opakom lyžice. Pripravený korpus dáme na hodinku do chladničky a môžeme podľa ľubovôle plniť.
1. Čokoládové alebo kakaové keksy
Takýto základ cesta je vynikajúci napríklad na koláče s plnkou z mascarpone alebo iného lahodného syra. Z ovocia sa hodia napríklad čučoriedky a černice. Pre fanúšikov čokolády môžeme ešte pridať do cesta aj nastrúhanú bielu či tmavú čokoládu.
2. Kukuričné lupienky
Extra chrumkavý základ cesta pripravíme práve z obyčajných kukuričných lupienkov, ktoré dávame deťom na raňajky. Namiesto tuku alebo masla ich môžeme zmiešať s roztopenou svetlou alebo tmavou čokoládovou polevou. Korpus chutne doplní tvarohový krém, napríklad s rozmixovanými jahodami alebo malinami, dochutený vanilínovým cukrom.
3. Müsli
Pochrumkať si môžeme aj na ceste z rôznych druhov müsli či cereálií (najlepšie chutí orieškové), ktoré nasucho opečieme na panvici a potom vymiešame s rozpusteným tukom. Doplniť ho môžeme napríklad čokoládovým termixom a plátkami nektáriniek alebo broskýň.
4. Maslové keksy
Tieto neutrálne sušienky vytvoria veľmi jemné cesto a dajú sa skvele doplniť rôznymi koreninami (škoricou, vanilkou, klinčekmi), mletými orechmi (lieskovcami) alebo vaječným alebo čokoládovým likérom. Na krém môžeme použiť napríklad puding vymiešaný s kyslou smotanou a povrch obložíme ovocím podľa chuti a fantázie.