Nedarí sa vám pripraviť kvások? Vyskúšajte tento jednoduchý overený trik a máte po probléme
5. 3. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:37)

Zdroj: Shutterstock
S kváskom dokážu byť starosti. Najmä keď nevzíde a túžbu po sladkých kysnutých buchtách môžete poslať do Tramtárie. Pritom stačí malý trik a kvások sa vám vždy podarí.
Kysnuté cesto je umenie, ktoré rozhodne stojí za to sa naučiť. Nič nechutí tak dobre ako čerstvý doma pečený chlebík, buchty alebo mrveničkový koláč.

Zdroj: Shutterstock
Aj pri pečení s mastným papierom sa dá urobiť pár chýb.
Avšak aby sa vám podarilo dobré kysnuté cesto je potrebné si pripraviť kvalitný kvások. Ten dodá cestu potrebnú ľahkosť a jemnosť, ktorú na ňom tak milujeme.
Zdroj: Shutterstock
Kvások
Ako sa hovorí, nie každý deň je nedeľa a tak sa raz za čas stane, že sa kvások jednoducho nepodarí. Kde ste urobili chybu a ako jej predchádzať?
Zdroj: Shutterstock
Skvelé cesto vymiesite aj vo vrecúšku.
Ako prvé si vždy skontrolujte či sú kvasnice, čo máte doma, ešte dobré. Aj napriek dátumu spotreby sa môže stať, že sa skôr zaktivujú alebo sú nesprávne skladované a vytvorí sa na nich pleseň. V takom prípade ich určite vyhoďte.
Zdroj: Shutterstock
Pripravte si kysnuté cesto.
Ako druhý krok si pripravte vlažné až mierne teplé mlieko, pridajte trocha kryštálového cukru a rozdrvené droždie. Premiešajte, aby sa droždie rozpustilo a – teraz to príde - posypte povrch malým množstvom múky. Tá dodá kvásku silu a vzíde, ani nebudete vedieť.
Zdroj: Shutterstock
Boller, koláčik z kysnutého cesta s rôznymi náplňami.
To už stačí len teplé miesto na prebudenie kvasníc a základ kvalitného kysnutého cesta, nadýchaný kvások je hotový. Ide to rýchlosťou blesku, tak pozor aby vám nevytiekol :)
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto