Reklama

Nedarí sa vám upiecť chrumkavý a nadýchaný domáci chlieb? Pozor, možno aj vy robíte túto chybu!

Domáci chlieb

Zdroj: Život

Reklama

Máte chuť na dobrý domáci chlieb, ale so svojím výsledkom nie ste spokojná? Nuž, pri jeho pečení platí, že menej je viac, preto pozor na túto jednu chybu.

Zlaté pravidlo - menej je viac - platí predovšetkým pre múku. Prezradíme vám, akú zásadu si pri domácom pečení chleba osvojiť, aby všetko dopadlo na výbornú.

Zdroj: Shutterstock.com

Za znižovanie spotreby chleba môže určite aj mýtus, že chlieb je zodpovedný za zlý zdravotný stav obyvateľstva.

Keď pekári hovoria o príprave chlebového cesta, vždy je to o pomere vody a múky. Najbežnejší pomer je 5 ku 3, teda 500 g múky a 300 g/ml vody. Keď však tento pomer upravíme v prospech vody, teda keď jej pridáme viac, chlieb získa potrebnú ľahkosť a o to väčšie bublinky.

Zdroj: MATEJ KALINA

Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava medovníkov.

Na kilo hladkej múky pridáme 800 g/ml vody, 30 g čerstvého droždia (alebo 10 g jeho sušeného ekvivalentu) a  30 g soli. Cesto bude pomerne riedke a vlhké. No po vykysnutí a upečení bude ľahké a vzdušné. Je to jednoduché – čím viac vody, tým väčšie bublinky v chlebe.

Zdroj: profimedia.sk

Cibuľový chlieb

 

A tejto jednej chybe sa určite treba vyhnúť – pracovnú plochu, na ktorej vykysnuté cesto budeme spracovávať a miesiť, stačí pomúčiť naozaj iba zľahka. To zaistí, aby sa cesto neprichytávalo o povrch a zároveň sa doň nezapracovalo zbytočne veľa múky.

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.