Nedarí sa vám upiecť chrumkavý a nadýchaný domáci chlieb? Pozor, možno aj vy robíte túto chybu!
15. 11. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 18:23)

Zdroj: Život
Máte chuť na dobrý domáci chlieb, ale so svojím výsledkom nie ste spokojná? Nuž, pri jeho pečení platí, že menej je viac, preto pozor na túto jednu chybu.
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Život
Galéria k článku
Zlaté pravidlo - menej je viac - platí predovšetkým pre múku. Prezradíme vám, akú zásadu si pri domácom pečení chleba osvojiť, aby všetko dopadlo na výbornú.
Zdroj: Shutterstock.com
Za znižovanie spotreby chleba môže určite aj mýtus, že chlieb je zodpovedný za zlý zdravotný stav obyvateľstva.
Keď pekári hovoria o príprave chlebového cesta, vždy je to o pomere vody a múky. Najbežnejší pomer je 5 ku 3, teda 500 g múky a 300 g/ml vody. Keď však tento pomer upravíme v prospech vody, teda keď jej pridáme viac, chlieb získa potrebnú ľahkosť a o to väčšie bublinky.
Zdroj: MATEJ KALINA
Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava medovníkov.
Na kilo hladkej múky pridáme 800 g/ml vody, 30 g čerstvého droždia (alebo 10 g jeho sušeného ekvivalentu) a 30 g soli. Cesto bude pomerne riedke a vlhké. No po vykysnutí a upečení bude ľahké a vzdušné. Je to jednoduché – čím viac vody, tým väčšie bublinky v chlebe.
Zdroj: profimedia.sk
Cibuľový chlieb
A tejto jednej chybe sa určite treba vyhnúť – pracovnú plochu, na ktorej vykysnuté cesto budeme spracovávať a miesiť, stačí pomúčiť naozaj iba zľahka. To zaistí, aby sa cesto neprichytávalo o povrch a zároveň sa doň nezapracovalo zbytočne veľa múky.
Zdroj: Dušan Křístek
Domáci chlieb