Zlaté pravidlo - menej je viac - platí predovšetkým pre múku. Prezradíme vám, akú zásadu si pri domácom pečení chleba osvojiť, aby všetko dopadlo na výbornú.

Za znižovanie spotreby chleba môže určite aj mýtus, že chlieb je zodpovedný za zlý zdravotný stav obyvateľstva.
Za znižovanie spotreby chleba môže určite aj mýtus, že chlieb je zodpovedný za zlý zdravotný stav obyvateľstva.
Zdroj: Shutterstock.com

Keď pekári hovoria o príprave chlebového cesta, vždy je to o pomere vody a múky. Najbežnejší pomer je 5 ku 3, teda 500 g múky a 300 g/ml vody. Keď však tento pomer upravíme v prospech vody, teda keď jej pridáme viac, chlieb získa potrebnú ľahkosť a o to väčšie bublinky.

Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava medovníkov.
Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava medovníkov.
Zdroj: MATEJ KALINA

Na kilo hladkej múky pridáme 800 g/ml vody, 30 g čerstvého droždia (alebo 10 g jeho sušeného ekvivalentu) a  30 g soli. Cesto bude pomerne riedke a vlhké. No po vykysnutí a upečení bude ľahké a vzdušné. Je to jednoduché – čím viac vody, tým väčšie bublinky v chlebe.

Cibuľový chlieb
Cibuľový chlieb
Zdroj: profimedia.sk

 

A tejto jednej chybe sa určite treba vyhnúť – pracovnú plochu, na ktorej vykysnuté cesto budeme spracovávať a miesiť, stačí pomúčiť naozaj iba zľahka. To zaistí, aby sa cesto neprichytávalo o povrch a zároveň sa doň nezapracovalo zbytočne veľa múky.

Domáci chlieb
Domáci chlieb
Zdroj: Dušan Křístek