Domáce sušenie je jedna z najstarších metód konzervovania potravín. Je to skvelý spôsob, ako odložiť ovocie a zeleninu na „horšie časy“. Zároveň zachováte ich typickú chuť, vôňu a farbu.

Čo sušiť?

Sušené ovocie je zároveň výživné a plné vitamínov. Takto môžete spracovať naozaj širokú paletu ovocia, napríklad hrozno, ríbezle, jablká, hrušky, marhule, broskyne…

Pri sušení je dôležitá hrúbka ovocia.
Pri sušení je dôležitá hrúbka ovocia.
Zdroj: shutterstock

Zásady sušenia potravín

1.Vyberte si druh – Zvoľte, ktoré ovocie chcete usušiť. Prečo? Každé sa totiž krája na inú hrúbku. Inak jablká, marhule, hrušky...
2. Použite dozreté ovocie – Ovocie na sušenie by malo byť zrelé, zdravé a pevné. Poškodené, nedozreté alebo otlčené sa nemusí dobre usušiť a nebude chutiť tak dobre, ako by malo.
3. Umyte ho do čista – Ovocie už po sušení umývať, samozrejme, nebudete, preto si dajte na ňom záležať. Zbavte ho nečistôt a osušte napríklad papierovou utierkou.
4. Ideálna hrúbka – Je dôležitá, lebo hrubé kúsky ovocia sa sušia o niečo pomalšie ako tie tenké. Zároveň je pri nich riziko, že sa v strede celkom nevysušia, čo by mohol byť neskôr problém.

Aká je tá správna?

Väčšie ovocie, ako napríklad jablká, nakrájajte na tenké plátky s hrúbkou 0,3 až 0,6 cm. Drobné ovocie, trebárs hrozno, môžete dokonca nechať v celku. Ak však ovocie obsahuje kôstku, je lepšie ho prekrojiť na polovice a kôstku vybrať. Ovocie na sušenie sa odporúča krájať nožom z nehrdzavejúcej ocele.

Sušte nielen ovocie

Nezabúdajte na hubársku sezónu a usušte i huby. Môžete ich sušiť v rúre, pri izbovej teplote na papieri na pečenie alebo v sušičke.

Chuť leta aj v zime
Chuť leta aj v zime
Zdroj: shutterstock

Máte sušičku?

Ak ste sa rozhodli sušiť priamo v sušičke, rozložte nakrájané ovocie na sušiacu plochu. Väčšina sušičiek má v návode napísanú aj odporúčanú hrúbku jednotlivých druhov ovocia. 

Ako viem, že je usušené? 

Zistíte to podľa toho, že ovocie bude pružné a ohybné. Ak by sa vám pri jeho ohnutí stalo, že praskne alebo sa zlomí, je už presušené.

Eko tip do domácnosti 

Zatočte s ovocnými fľakmi
Zatočte s ovocnými fľakmi
Zdroj: shutterstock

Zatočte s ovocnými fľakmi
Čučoriedky, domáci džús či ovocná šťava na tričku, sukni alebo obruse potrápia každú gazdinú. Ako s nimi skoncovať? Postihnuté miesto ihneď opláchnite horúcou vodou, a to tak, že látku alebo odev upevníte na vedro alebo kuchynskú misu a prepláchnete. Ak by škvrna držala, vytlačte na ňu šťavu z citróna. Neplatí to však pre umelé materiály.