Reklama

Nedáte ani DEŇ bez cukru? 9 overených tipov, ako poraziť chuť na sladké, pomôžu dokonca aj VÁM!

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nedokážete sa vzdať sladkostí? Tu je zopár osvedčených trikov, ktoré pomôžu aj tým najzúfalejším milovníkom cukru.

Dnes všetci naokolo píšu o tom, aký škodlivý je cukor. No ako zvládnuť chuť na sladké, to nám už povie málokto. My sme vypátrali spôsoby, ktoré pomôžu dokonca aj tým, kto ani deň nevydrží bez koláčov a zákuskov.

Prebytok cukru, ktorý každodenne prijímame v strave vyvoláva množstvo nebezpečných chorôb od cukrovky cez vysoký krvný tlak, infarkt až po rakovinu hrubého čreva. Americkí vedci už dávno prirovnávajú škodlivosť cukru k účinkom alkoholu a tabaku a navrhujú nazývať cukor narkotikom.
Náš mozog totiž reaguje na cukor ako na drogu a stáva sa na ňom závislým. Naša závislosť na cukre rástla roky a preto nemôžeme jednoducho s cukrom skoncovať zo dňa na deň. No môžeme to urobiť postupne - znižovaním denných dávok na minimum. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie radia toto - tu je váš plán.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

1. Poriadne sa vyspite

Áno, jednoducho choďte spať skôr a spite 8 hodín. Nedostatok spánku totiž náš organizmus interpretuje ako stresovú situáciu a vysiela do tela hormóny, ktoré zvyšujú náš apetít. Jedna bezsenná noc stačí na to, aby ste na druhý deň zjedli až o 200 kilokalórií naviac.Poriadne oddýchnutému človeku to k šiškám a koláčom zvádza menej.

Zdroj: Shutterstock

Spánok je základ imunity.

2. Dajte si vyšetriť krv

Ak vám chýba chróm, zinok alebo magnézium, tiež sa to môže prejavovať chuťou na sladké. Jete dosť orechov, listovej zeleniny, vajec, rýb, jabĺk, šošovice, tekvicových semienok a morských produktov? Určite si ich doplňte do jedálneho lístka.

3. Jedzte bielkoviny

Je to spôsob, ako udržiavať stabilnú hladinu glukózy a inzulínu v krvi a potlačiť chuť na sladké. V ideálnom prípade by sme mali prijímať bielkoviny pri každom jedle, no povinne na RAŇAJKY. Pod bielkovinami myslíme nielen mäso a ryby, ale aj orechy, semienka, vajcia a strukoviny.

Zdroj: Shutterstock

Mäsové guľky s cukinou.

4. Jedzte často menšie porcie

Ľudia, ktorým hladina cukru počas dňa neskáče, nemajú s cukrom žiaden problém. Skúste jesť každé 2 či 2,5 hodiny. Rozdeľte si stravu na malé porcie a zistíte, že ak nebudete pociťovať veľký hlad, ľahšie prejdete okolo cukrárne bez toho, aby ste si vzdychli.

5. Schovajte sladkosti z očí

Ak na vás v chladničke čaká kusisko torty a v zásuvke stola keksy, ťažko im odoláte. Takže skrátka a dobre nekupujte to, čo vám škodí.A ku kávičke si dajte radšej sušené ovocie.

Zdroj: Shutterstock

Sladké dobroty áno - ale iba s mierou.

6. Hýbte sa!

Pravidelný pohyb je vynikajúci spôsob, ako sa vysporiadať so stresom, ktorý je častou príčinou našej citovej naviazanosti na čokoládu či sladký džem.

7. Doplňte si dobrú tuky

Tieto tuky sú mimoriadne dôležité pre zachovanie hormonálne vyrovnanosti organizmu a pomáhajú nám cítiť sa dlhšie sýte. Zdravé nenasýtené tuky sú v avokáde, orechoch a semienkach aj olivovom oleji.

Zdroj: Shutterstock

Pohyb je dôležitý v každom veku.

8. Varte si doma

Aby sme znížili množstvo cukru v strave, treba si naše jedlo dopredu premyslieť a pripraviť. Sladké prídavky dnes dávajú výrobcovia dokonca aj do nakladaných uhoriek - takže jediný spôsob, ako sa tomu vyhnúť je variť si jedlo doma.

9. Prestaňte piť kalórie

Akákoľvek forma tekutého cukru je oveľa horšia, ako tuhé jedlo s cukrom. Sladené nápoje - malinovky vedú narkotikum priamo k vašej pečeni a ani sa nesnažia vytvoriť ilúziu nasýtenia. Každá limonáda, ktorú vypijete, provokuje ku konzumácii ďalších a ďalších cukrov.

Zdroj: Shutterstock

Stavte na 6 jednoduchých tipov, ako sa zbaviť kíl navyše.

Vyberáme pre vás niečo PLUS