Netrúfate si na kysnuté cesto? Stačí iba pár šikovných trikov a hravo to zvládnete aj vy!
13. 5. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:20)

Zdroj: Shutterstock
Ste skvelá kuchárka, ale pred kysnutým cestom máte stále rešpekt? To vôbec nemusíte. Prezradíme Vám, čo je to tajomstvo jeho úspešnej prípravy.
Vrkoče, vianočka, buchty, ale aj domáci chlebík sú dobroty, ktorým neodoláme nikdy. Isto si ešte pamätáte tú úžasnú vôňu, ktorá sa vinula z babičkinej kuchyne počas prázdnin. Veru, každá gazdinka by mala vedieť pripraviť základné kysnuté cesto, z ktorého následne môže upiecť všetky tieto dobroty.

Zdroj: Shutterstock
Pripravte si kysnuté cesto.

Prezradíme vám preto tú najdôležitejšiu prísadu, samozrejme okrem lásky, ktorú do prípravy cesta musíte dať.
Zdroj: Shutterstock
Cesto s paprikou proti reume.
Čas! Kysnuté cesto potrebuje dostatok času, aby mohlo v pokoji a na teplom mieste dostatočne vykysnúť. Iba tak dosiahnete nadýchané buchty a kyprý chlebík. Najlepšie sa na kysnutie hodí miesto v blízkosti kúrenia, prípadne misku s cestom môžete vložiť do rúry vyhriatej na 50 °C. Veci pomôžete, keď na prípravu cesta použijete suroviny izbovej teploty, mlieko by malo byť vlažné až mierne teplé.
Zdroj: Dušan Křístek
kysnuté cesto
Pri jeho následnom miesení sa vyhýbajte povrchom z mramoru alebo skla, ktoré sú priveľmi studené na citlivé cesto. Lepšie urobíte, keď budete cesto miesiť v miske alebo pracovnej ploche z plastu alebo dreva.
Zdroj: Shutterstock
Tvarohové koláče
Keď dodržíte tieto pravidlá, isto sa vám kysnuté cesto podarí na jedničku.
Zdroj: Shutterstock
Aj pri pečení s mastným papierom sa dá urobiť pár chýb.