Hovädzie
Ideálne namletá hovädzina by nemala obsahovať viac ako 20 % tuku. Najčastejšie sa používa a grilovanie a do hustých mäsových omáčok. Na pravý tatársky biftek sa používa najchudšie mäso, najideálnejšie pravá sviečkovica. Táto zmes sa je surová a nemala by obsahovať viac ako 6 % tuku.
Bravčové
Mleté bravčové mäso by nemalo obsahovať viac ako 35 % tuku. Pre svoju šťavnatosť a chuť vhodné predovšetkým na pečenie.
Miešané
Obvykle ide o zmes hovädzieho a bravčového mäsa. Používa sa najmä na karbonátky, fašírky a na plnenie zeleniny.
Jahňacie
V našich zemepisných šírkach nemá mletá jahňacina veľmi veľkú tradíciu. Vynikajúca však je na prípravu napríklad musaky či rôznych balkánskych jedál.
Hydina
Najideálnejšie je používať mleté kuracie či morčacie prsia. Pri príprave fašírky však zvykne tento druh mäsa rýchlo vysychať, preto do mäsovej zmesi pridáme jednu či dve lyžice jemného tvarohu.