Orechový linecký koláčik s orieškami a čokoládou
25. 9. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: Dušan Křístek
Milé čitatelky, ako som už spomínala, sladké koláčiky ani torty veľmi nevyhľadávam, ale zato oriešky milujem nadovšetko.
A je mi jedno, či ide o vlašské, kešu, lieskové, para alebo mandle. Nie je nič lepšie ako mladý vlašský orech a možno aj preto, ak si dám koláč, tak s orieškami. Jeden recept som dostala od kamarátky a je výborný. Kombinácia orechového lineckého koláčika s orieškami a čokoládou. Vyskúšajte, možno aj vám zachutia.
Silvia Vlašičová, redaktorka
Na orechové kolieska budete potrebovať:
250 g polohrubej múky, 125 g kryštálového cukru, 200 g masla, 120 g mletých vlašských orechov, štipku soli, 1 vajce, 100 g čokolády na varenie, 2 PL smotany na šľahanie, 1 PL práškového cukru, polovice vlašských orechov, 4 PL ríbezľového lekváru, rum podľa chuti.
Ako na to:
Z múky, zo 75 g kryštálového cukru, 150 g masla, štipky soli, z vajca a 80 g mletých vlašských orechov vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme hodinu odležať. Medzitým si pripravíme plnku. Zvyšné maslo rozpustíme, pridáme cukor, mleté orechy, lekvár a rum podľa chuti. Vymiešame, aby sa všetky prísady spojili. Z cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske plát, povykrajujeme z neho kolieska a upečieme ich. Po vychladnutí koláčiky zlepíme plnkou. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a vymiešame so smotanou na šľahanie. Potrieme ňou vrch koláčikov a na každý prilepíme polovicu vlašského orecha.