Otestovali sme za vás: Ktorý čerešňový džem chutí najlepšie?
3. 7. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:29)

Zdroj: Dušan Křístek
Nie každý má pred domom čerešňu, aby si varil džem sám. Preto sme pre vás otestovali, ktorý chutí najlepšie.
Naše hodnotenie:
Naše hodnotenie: ✔ neuspokojivé ✔✔ uspokojivé ✔✔✔ dobré ✔✔✔✔ výborné.
Extradžem z čiernych čerešní

Zdroj: Shutterstock
Extradžem z čiernych čerešní
Značka: Billa
Cena: 1,79 €
Množstvo: 340 g
Vyrobené: Nemecko
Hodnotenie: ✔✔✔✔
V zložení tohto džemu nájdeme čierne čerešne, cukor, glukózovo-fruktózový sirup (zo pšenice a z kukurice), kyselinu citrónovú a pektín. Na 100 g džemu bolo použitých 50 g ovocia a 63 g cukru. Džem je naozaj hustý a obsahuje veľké kusy celých čerešní. Má tmavú farbu a výraznú sladkú čerešňovú chuť i vôňu. Najlepšie chutí na chlebe s maslom.
Čerešňový extra džem
Zdroj: Shutterstock
Čerešňový extra džem
Značka: Carrefour
Cena: 2,29 €
Množstvo: 370 g
Vyrobené: Španielsko
Hodnotenie: ✔✔✔
Hustý, no pomerne kyslý džem sa vyrába z trstinového cukru, čerešní, ovocných pektínov a kyseliny citrónovej. 100 g džemu obsahuje 50 g ovocia a 60 g cukru. Aj tento džem obsahuje kusy čerešní, no je viac rôsolovitý. Má však príjemne pikantnú chuť a výrazne čerešňovú vôňu. Je vhodný do plniek do koláčov, no i na samostatné maškrtenie s chlebom.
Čerešňa, ovocná nátierka s hroznovým sirupom
Zdroj: Shutterstock
Čerešňa, ovocná nátierka s hroznovým sirupom
Značka: Menz & Gasser
Cena: 2,99 €
Množstvo: 300 g
Vyrobené: Taliansko
Hodnotenie: ✔✔✔
Taliansky zástupca v teste vyrába svoj džem z čerešní, hroznového cukru a pektínu. Najrôsolovitejší džem spomedzi testovaných obsahuje až 100 g čerešní na 100 g výrobku. Dochutenie hroznovým cukrom na chuti takmer nepoznať, keďže je veľmi nevýrazná s jemnou kyslastou dochuťou. Tento džem odporúčame napríklad do sladkých palaciniek.
Čerešňový džem s mätou
1 kg vykôstkovaných čerešní, 500 g želírovacieho cukru, 2 vetvičky mäty
Dve tretiny čerešní rozmixujeme, 1/3 nakrájame na menšie kúsky. V mise premiešame čerešne, pridáme želírovací cukor a vetvičky mäty. Dôkladne zamiešame a dáme do chladu odstáť na 2 hodiny. Po odležaní začneme zmes variť a od momentu, keď nám začne vrieť, za stáleho miešania varíme 10 minút. Potom odstránime mätu a džem nalejeme do čistých umytých pohárov. Uzavrieme a pri izbovej teplote necháme vychladnúť.
Zdroj: Dušan Krišek
Čerešňový džem s mätou