Zázrak menom posýpka: 7 super tipov, ako ozvláštniť víkendový koláč
16. 1. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: Dušan Křístek
Oživte svoje pečenie zaujímavou posýpkou. Vaše koláčové výtvory budú dokonalé!
Pri príprave klasickej trojzložkovej posýpky (maslo, cukor, múka) dbáme o to, aby bol zachovaný pomer surovín. Keď použijeme všetky v pomere 1:1:1, nič nepokazíme. Namiesto oleja či margarínu používame maslo, prípadne tuk určený na pečenie. Ak použijeme viac múky a menej tuku, posýpka bude chrumkavá. Naopak, ak zvýšime množstvo masla a uberieme múku posýpka bude jemnejšia. Do posýpky používame kryštálový alebo hnedý cukor, práškový je príliš jemný a horšie sa spracováva do sypkej podoby.
Jemnú posýpku pripravíme zo 150 g preosiatej polohrubej múky, ktorú zmiešame so 150 g kryštálového cukru a 100 g zmäknutého masla nakrájaného na kúsky. Prstami spracúvame, až vznikne jemná drobivá zmes.
Hrubú posýpku na koláče s ovocím urobíme zo 100 g studeného masla nakrájaného na kúsky, 80 g kryštálového cukru a 160 g polohrubej múky. Suroviny rýchlo prstami spracúvame na drobivú masu, aby maslo príliš nezmäklo a zostali z neho menšie hrudky, ktoré na ovocí vytvoria chrumkavú kôrku a nenasiaknu šťavou.
Nadýchanú posýpku používame na koláče s pevnou plnkou, napríklad s tvarohovou, orechovou, makovou. Najprv vidličkou premiešame 150 g preosiatej hladkej múky s 1 PL prášku do pečiva, 100 g práškového cukru a 100 g rozpusteného masla. Zo zmesi prstami tvarujeme malé hrudky, ktoré kladieme na plnku.
Posýpka s korením je veľmi aromatická a svojou chuťou ovplyvní celý koláč. Najčastejšie používame mletú škoricu, klinčeky, aníz, muškátový oriešok alebo zázvor. Koreniny musia byť najemno pomleté a do základnej posýpky sa ich pridáva vždy iba malá štipka.
Farebné variácie docielime tým, keď polovicu posýpky necháme v pôvodnej farbe a do druhej pridáme kakao alebo pár kvapiek potravinárskeho farbiva.