Parené buchty ako od babičky: Tejto chutnej klasike nikto neodolá! Ako na to?
4. 10. 2014, 17:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: Dušan Křístek
Keď privriete oči a zalistujete v knihe svojich spomienok, určite ešte aj dnes cítite vôňu a chuť koláčov, ktoré u vás evokujú prázdniny na vidieku starej mamy.
Čas prípravy: 30 minút, 4 až 6 porcií
Potrebujeme: 600 g polohrubej múky, štipka soli, 80 g práškového cukru, 150 ml mlieka, 2 žĺtky, 20 g roztopeného masla, slivkový lekvár, 150 g roztopeného masla na poliatie, 120 g zomletého maku alebo orechov, 120 g práškového cukru na posypanie
Kvások: 50 ml mlieka, 30 g droždia, 10 g práškového cukru
Postup:
1. Z mlieka, droždia a 1 ČL cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. V múke rozmiešame soľ a cukor, prilejeme žĺtky rozhabarkované v mlieku, vlažné maslo a vykysnutý kvások. Redšie cesto vypracujeme elektrickým šľahačom a dáme kysnúť na teplé miesto.
2. Nakysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku prsta, okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska, na polovicu vykrojených koliesok položíme tuhý lekvár, prikryjeme ich prázdnymi kolieskami, okolo lekváru postláčame a opäť vykrojíme kolieskom. Necháme podkysnúť.
3. Väčšiu rajnicu dopoly naplníme vodou, navrch priviažeme čistý obrúsok a vodu privedieme do varu. Potom buchty (po 3 až 5 naraz, podľa veľkosti rajnice) poukladáme na obrúsok, prikryjeme ich misou alebo pokrývkou, ktorá dobre prilieha a je vyššia, aby nepopučila buchty, a paríme 8 až 10 minút. Potom pichneme do buchty špajdľu a keď zostane čistá, buchty sú hotové.
4. Povyberáme ich na tanier, polejeme maslom a posypeme makom alebo orechmi a práškovým cukrom.