Pečiete bez lepku a z výsledku ste vždy sklamaná? Dodržte TOTO a pečivo bude dokonalé
22. 7. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:17)

Zdroj: Shutterstock.com
Pečenie bez lepku má svoje špecifiká, ktoré treba brať do úvahy. Inak sa vám výsledok vôbec nemusí podariť.
Keď sa chystáte piecť bezlepkový chlieb, pečivo, koláče či drobné sladké pečivo vezmite do úvahy aj tieto fakty:
Bezlepková múka dokáže na seba naviazať viac vody ako pšeničná múka. Z tohto dôvodu nie je výsledok po upečení taký vzdušný.
Pri bezlepkovej múke je potrebné pridať spojovaciu časť (tmel), ktorá v pšeničnej múke viaže všetko k sebe. Môžu to byť napríklad chia semiačka, ľanové semienka, svätojánska múka alebo tapioka.

Zdroj: Shutterstock
Ak si zaradíte tieto dobroty do svojho jedálnička, kamarátky vám budú závidieť zamatovú pokožku.
Najlepšie urobíte, keď zmiešate dva druhy bezlepkovej múky a k nim pridáte ešte aj spojivo ako škrobovú múčku (ryžovú, kukuričnú, zemiakovú). Rozhodne však vždy dodržujte množstvá a postupy udané v recepte. Experimentovanie sa pri bezlepkovom pečení nevypláca.