Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Používate pravú vanilku? Struky nevyhadzujte, vyrobte si vlastný extrakt a vanilkový cukor

Vanilka

Zdroj: shutterstock.com

Reklama

Drahé struky vanilky by bola škoda vyhadzovať. Zužitkujte ich na maximum.

Vôňu pravej vanilky nič nenahradí. Pri pečení niektorých koláčov či dezertov preto radšej investujeme do pravého vanilkového struku. Do receptov ho však treba vyškrabať a použiť len drobné voňavé semienka. Omamnú vôňu vanilky však obsahuje celý struk. Bola by škoda to nevyužiť.

vanilkový cukor

Zdroj: Shutterstock

vanilkový cukor

Ak chcete domáci vanilkový cukor, recept nemôže byť jednoduchší. Jednoducho prázdny struk pokrájajte na menšie kúsky a zamiešajte v dóze s krupicovým cukrom. Struk po čase cukor nádherne ovonia. Použiť sa dá všade, na pečenie aj len tak do kávy.

Ak chcete vanilkový extrakt, pripravte si deci-dve čistej vodky. Nalejte ju do uzatvárateľnej nádoby a pridajte prázdne struky vanilky. Na deci extraktu ich však budete potrebovať aspoň štyri, no čím viac, tým lepšie. Po pár dňoch sa vanilka začne lúhovať a vodka bude tmavnúť. Keď získa tmavohnedú farbu, extrakt je pripravený.

Môžete ho použiť na pečenie, či do palaciniek. Všade tam, kde by ste použili vanilkovú arómu. Chuť alkoholu nebude vôbec cítiť.

Zdroj: Betty Trubačová

Vanilkové sušienky

Vyberáme pre vás niečo PLUS