Myslíte si, že viete, ako správne pripraviť rizoto? Pravé talianske je celkom iné, ako to naše
14. 8. 2015, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:18)

Zdroj: Shutterstock.com
Suchá uvarená ryža zmiešaná s ostatnými surovinami, to je slovenská verzia obľúbeného jedla. Pravé talianske rizoto však vyzerá úplne inak.
Ryža na rizoto
Na prípravu naozaj chutného rizota treba použiť tú najlepšiu ryžu, pretože len tak získa ideálnu konzistenciu – súčasne je krémová aj al dente. Znalci nedajú dopustiť na ryžu druhu carnaroli. Najrozšírenejší je druh arborio, prípadne roma. Zrná druhu vialone nano sú kratšie a hrubšie než zrná ostatných druhov, takže môžu vstrebať ešte viac tekutiny bez toho, aby bolo rizoto kašovité. V našich podmienkach je najideálnejšie na rizoto používať čo najkvalitnejšiu guľatozrnnú ryžu.
Ako na to
Základný princíp rizota, teda ryža dusená na cibuľovom (šalotkovom) alebo zeleninovom základe, ku ktorej sa pridáva mäso, hydina, ryby, plody mora či huby, zdomácnel vo väčšine krajín. Je to však trochu iné jedlo ako talianske rizoto (rozdiel je hlavne v konzistencii).
Tradične pripravené talianske rizoto má síce nezlepené zrnká, ale zároveň je šťavnaté, má krémovú konzistenciu. Pri naklonení taniera sa musí ľahko kĺzať ako vlnka. Varíme ho teda podľa talianskej terminológie all'onda (ona znamená vlna).
Podáva sa čerstvé, ohrievaním totiž stráca svoju konzistenciu aj chuť. V niektorých talianskych reštauráciách dokonca býva v jedálnych lístkoch uvádzaná hodina, kedy sa podáva rizoto.
Najznámejšie je milánske so šafranom, ktoré je vďaka nemu krásne žlté. Pri podávaní rizota nikdy na stole nesmie chýbať miska so strúhaným parmezánom.