Praženica zo žihľavy? Neverili by ste, aké chutné jedlá dokážete vyčariť zo záhradnej BURINY
3. 6. 2020, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 6:53)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Možno to niektoré z vás prekvapí, ale mnohé rastliny, ktoré považujete za obyčajnú burinu, sú jedlé. Viaceré z nich nájdete počas úpravy záhona vo vlastnej záhrade. Sú nielen chutné, ale aj zdravé. Využite ich v kuchyni.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Kiš s ďatelinou a hluchavkou
4 porcie
● 1 balenie lístkového cesta
● 2 hrste listov hluchavky, ďateliny a bazalky grilovacie korenie
● 3 vajcia
● 100 g modrého syra
● 100 g tvrdého syra
● 3 paradajky
● prerastená slanina (nemusí byť)
● soľ, mleté čierne korenie
● olej
1. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, vymastíme ju olejom a vyložíme rozvaľkaným lístkovým cestom. Na cesto dáme zmes zelených bylín – hluchavku, ďatelinu, bazalku – rozmixovaných v mixéri s olejom a koreninami.
2. Ďalšou vrstvou koláča budú vajcia rozmiešané s nastrúhaným modrým syrom. Zmes už nesolíme, pretože modrý syr je dostatočne slaný a výrazný.
3. Poslednou vrstvou je syr nastrúhaný nahrubo a paradajky nakrájané na kolieska rovnomerne rozvrstvené po celej ploche. Navrch môžeme nasypať aj slaninu nakrájanú na kocky. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 220 °C asi 30 minút dozlatista.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 30 minút
NÁŠ TIP
Hluchavka je vynikajúca pri problémoch s bolestivou a nepravidelnou menštruáciou a ďatelina zase zmierňuje nežiaduce prejavy
v klimaktériu. Ich silu môžete využiť aj v slanom koláči nazývanom kiš.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kiš s ďatelinou a hluchavkou
Praženica zo žihľavy a špenátu
2 porcie
● 4 vajcia
● 40 g mladých končekov žihľavy
● 40 g šťaveľa alebo špenátu
● 1 cibuľa
● mladá cibuľka alebo pažítka na ozdobu
● soľ, mleté čierne korenie
● olej
1. Žihľavu umyjeme, vložíme do látkovej kuchynskej utierky a prejdeme po nej valčekom na cesto. Chĺpky, ktoré spôsobujú pŕhlenie, tak zničíme a budeme s ňou môcť ľahšie pracovať. Žihľavu nakrájame na malé kúsky.
2. Na oleji speníme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme žihľavu a listy špenátu alebo šťaveľa. Krátko podusíme, kým nezmäknú.
3. Pridáme rozšľahané vajcia a dochutíme soľou a korením. Žihľavovú praženicu môžeme posypať mladou cibuľkou alebo pažítkou.
Čas prípravy: 3 minúty
Čas varenia: 5 minút
NÁŠ TIP
Žihľava má silný čistiaci účinok na organizmus a bolo by škoda využiť ju len na prípravu čaju alebo odvaru na krásne vlasy. Mladé lístky sú chutné aj v nadýchanej praženici.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Praženica zo žihľavy a špenátu
Bylinkový šalát s púpavou a hluchavkou
4 porcie
● mladé listy žihľavy
● mladé listy púpavy
● kvety sedmokrásky
● celé rastlinky pastierskej kapsičky
● listy a kvety hluchavky
● cherry paradajky
Na zálievku:
● olivový olej
● 1 strúčik cesnaku
● umeocot alebo citrónová šťava
● soľ, mleté čierne korenie
1. Všetky zelené rastliny umyjeme, žihľavu vyvaľkáme valčekom v čistej kuchynskej utierke, aby sme odstránili pŕhlenie. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu a tiež pridáme do šalátu.
2. V miske pripravíme dresing z olivového oleja, prelisovaného cesnaku, umeoctu alebo z citrónovej šťavy. Dresingom zalejeme šalát, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Podávame ako prílohu k jedlu alebo samostatne.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Bylinkový šalát s púpavou a hluchavkou
Šalát caprese so zádušníkom
4 porcie
● 200 g mini mozzarelly
● 100 g červených cherry paradajok
● 100 g žltých cherry paradajok
● zádušník lekársky
● oregano
● soľ, mleté čierne korenie
● olivový olej
1. Na taniere dáme mini mozzarelly, pridáme červené a žlté cherry paradajky pokrájané na polovice.
2. Do šalátu pridáme zádušník lekársky, posypeme oreganom, soľou a mletým čiernym korením. Podľa chuti zľahka polejeme olivovým olejom.
Čas prípravy: 5 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Šalát caprese so zádušníkom