Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Praženica zo žihľavy? Neverili by ste, aké chutné jedlá dokážete vyčariť zo záhradnej BURINY

Praženica zo žihľavy a špenátu

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama

Možno to niektoré z vás prekvapí, ale mnohé rastliny, ktoré považujete za obyčajnú burinu, sú jedlé. Viaceré z nich nájdete počas úpravy záhona vo vlastnej záhrade. Sú nielen chutné, ale aj zdravé. Využite ich v kuchyni.

Kiš s ďatelinou a hluchavkou

4 porcie
● 1 balenie lístkového cesta
● 2 hrste listov hluchavky, ďateliny a bazalky grilovacie korenie
● 3 vajcia
● 100 g modrého syra
● 100 g tvrdého syra
● 3 paradajky
● prerastená slanina (nemusí byť)
● soľ, mleté čierne korenie
● olej

1. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, vymastíme ju olejom a vyložíme rozvaľkaným lístkovým cestom. Na cesto dáme zmes zelených bylín – hluchavku, ďatelinu, bazalku – rozmixovaných v mixéri s olejom a koreninami.

2. Ďalšou vrstvou koláča budú vajcia rozmiešané s nastrúhaným modrým syrom. Zmes už nesolíme, pretože modrý syr je dostatočne slaný a výrazný.

3. Poslednou vrstvou je syr nastrúhaný nahrubo a paradajky nakrájané na kolieska rovnomerne rozvrstvené po celej ploche. Navrch môžeme nasypať aj slaninu nakrájanú na kocky. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 220 °C asi 30 minút dozlatista.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 30 minút

NÁŠ TIP
Hluchavka je vynikajúca pri problémoch s bolestivou a nepravidelnou menštruáciou a ďatelina zase zmierňuje nežiaduce prejavy
v klimaktériu. Ich silu môžete využiť aj v slanom koláči nazývanom kiš.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kiš s ďatelinou a hluchavkou

Praženica zo žihľavy a špenátu

2 porcie
● 4 vajcia
● 40 g mladých končekov žihľavy
● 40 g šťaveľa alebo špenátu
● 1 cibuľa
● mladá cibuľka alebo pažítka na ozdobu
● soľ, mleté čierne korenie
● olej

1. Žihľavu umyjeme, vložíme do látkovej kuchynskej utierky a prejdeme po nej valčekom na cesto. Chĺpky, ktoré spôsobujú pŕhlenie, tak zničíme a budeme s ňou môcť ľahšie pracovať. Žihľavu nakrájame na malé kúsky.

2. Na oleji speníme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme žihľavu a listy špenátu alebo šťaveľa. Krátko podusíme, kým nezmäknú.

3. Pridáme rozšľahané vajcia a dochutíme soľou a korením. Žihľavovú praženicu môžeme posypať mladou cibuľkou alebo pažítkou.

Čas prípravy: 3 minúty
Čas varenia: 5 minút

NÁŠ TIP
Žihľava má silný čistiaci účinok na organizmus a bolo by škoda využiť ju len na prípravu čaju alebo odvaru na krásne vlasy. Mladé lístky sú chutné aj v nadýchanej praženici.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Praženica zo žihľavy a špenátu

Bylinkový šalát s púpavou a hluchavkou

4 porcie
● mladé listy žihľavy
● mladé listy púpavy
● kvety sedmokrásky
● celé rastlinky pastierskej kapsičky
● listy a kvety hluchavky
● cherry paradajky

Na zálievku:
● olivový olej
● 1 strúčik cesnaku
● umeocot alebo citrónová šťava
● soľ, mleté čierne korenie

1. Všetky zelené rastliny umyjeme, žihľavu vyvaľkáme valčekom v čistej kuchynskej utierke, aby sme odstránili pŕhlenie. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu a tiež pridáme do šalátu.

2. V miske pripravíme dresing z olivového oleja, prelisovaného cesnaku, umeoctu alebo z citrónovej šťavy. Dresingom zalejeme šalát, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Podávame ako prílohu k jedlu alebo samostatne.

Čas prípravy: 10 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Bylinkový šalát s púpavou a hluchavkou

Šalát caprese so zádušníkom

4 porcie
● 200 g mini mozzarelly
● 100 g červených cherry paradajok
● 100 g žltých cherry paradajok
● zádušník lekársky
● oregano
● soľ, mleté čierne korenie
● olivový olej

1. Na taniere dáme mini mozzarelly, pridáme červené a žlté cherry paradajky pokrájané na polovice.

2. Do šalátu pridáme zádušník lekársky, posypeme oreganom, soľou a mletým čiernym korením. Podľa chuti zľahka polejeme olivovým olejom.

Čas prípravy: 5 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát caprese so zádušníkom

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS