Možno ste to ani netušili: Prečo pečieme väčšinou na teplote 180 °C?
28. 10. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:29)

Zdroj: Archív
Drvivá väčšina receptov, v ktorých niečo pečieme, odporúča teplotu 180 °C. Viete však, prečo to tak je?
Pečenie v rúre je metóda prípravy jedla, pri ktorej sa povrch jedla zahrieva horúcim vzduchom a je tiež vystavené infračervenému žiareniu zo stien rúry. Teplo z povrchu jedla generuje teplo vo vnútri. Vďaka tomu je pripravované jedlo na povrchu najhorúcejšie a vo vnútri najchladnejšie.
Teplota 180 °C (v inojazyčných receptoch aj 350 °F) je ideálna hneď z niekoľkých dôvodov. Je presne vyvážená na to, aby sa pri nej jedlo uvarilo (upieklo) rovnomerne a zároveň sa zvonka nepripaľovalo. Samozrejme, ako pri všetkom varení a pečení, všetko závisí od druhu pripravovaného jedla a času odporúčaného pečenia. Napríklad pizza sa pripravuje mimoriadne rýchlo pri najvyšších možných teplotách, t. j. až pri 250 °C.
Niekedy sa však stáva, že v recepte sa teplota neuvádza a je nahradená inou frázou:
Výraz slabo vyhriata rúra znamená teplotu od 90 do 120 °C.
Pod pojmom mierne vyhriata rúra rozumieme teploty od 150 do 170 °C.
Vyhriata rúra je štandardných 180 až 190 °C, veľmi vyhriata rúra od 200 do 230 °C.
Vyššie teploty sa zvyknú udávať ako rúra vyhriata na maximum.