Pripálená torta, no francúzske zemiaky bez náznaku chrumkavej kôrky? Možno je chyba vo vašom pekáči.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia
Zdroj: shutterstock.com

Každý materiál má totiž iné tepelne vodivé vlastnosti. Zatiaľ čo kovové nádoby dokážu vykúzliť chrumkavé kôrky, sklenené a silikónové formy skvele poslúžia na pečenie svetlých koláčikov.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock

Kov je skvelý tepelný vodič. Teplo z rúry absorbuje v priebehu niekoľkých sekúnd. Steny formy či pekáča sa rýchlo rozohrejú. To niekedy spôsobuje pripálené okraje koláčov a tort.

Kovové plechy a formy používajte radšej na slané jedlá, na zapekanie a pečenie chlebíkov, ktorým pristane chrumkavá kôrka. Ak sa neviete rozhodnúť, pozrite sa do receptu, akú teplotu rúry vyžaduje. Ak je to 200 stupňov a viac, zvoľte kovovú formu.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock

Sklenené nádoby vedú teplo horšie ako tie kovové, ale zato výborne držia teplo, ktoré naakumulujú. Môže sa teda stať, že vaše jedlo bude hotové skôr, ako uvádza recept. V tom prípade sa riaďte zrakom a vôňou.

Vyskúšajte recept na MŇAM zapekané zemiaky.
Vyskúšajte recept na MŇAM zapekané zemiaky.
Zdroj: Shutterstock

To isté platí aj pre keramické nádoby a formy. Teplo vedú horšie, ale dobre ho držia. Sklo a keramika má však jednu skvelú vlastnosť - dobre vyzerá. Takéto nádoby zvoľte vtedy, keď chcete jedlo v pekáči aj servírovať.

Zapekané zemiaky s hlivou
Zapekané zemiaky s hlivou
Zdroj: Dušan Křístek

Silikónové formy majú časy svojej najväčšej slávy za sebou, ale aj dnes sa nájdu v domácnostiach. Silikón takmer vôbec nevedie teplo. To je však výhoda, ak chcete upiecť svetlé piškóty a koláčiky. Silikón je navyše úplne nepriľnavý, takže z formy zaručene vyklopíte celý korpus bez väčších problémov.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock