Pripravte si čerstvý kravský syr! Je jednoduchšie, ako ste si mysleli!
6. 10. 2014, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:31)

Zdroj: Shutterstock
Domácim výrobkom sa nič nevyrovná. A to platí aj pre syr. S trochou zručnosti to zvládne naozaj každý.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Profimedia.sk
Zdroj: Archív
Galéria k článku
Čerstvý kravský syr
Prísady (na asi 220 g syr):
1 l mlieka (aspoň 3,5 % tuku), 20 kvapiek syridla, Okrem toho:, ľanové plátno, sitko, plastová forma
Takto sa to podarí:
Mlieko na miernom plameni ohrejeme na teplotu 30 °C. Pridáme syridlo, odstavíme z ohňa a 2 až 3 minúty miešame. Hrniec zakryjeme a syreninu na teplom mieste necháme vyzrážať 4 až 6 hodín. Teplota by mala byť konštantných 30 °C, inak zrážanie bude trvať dlhšie. Sitko vystelieme hustým ľanovým plátnom a syreninu doňho vylejeme. Srvátku necháme dôkladne odkvapkať a syreninu trochu postláčame. Syrovú formu naplníme masou a necháme v chladničke dôkladne stuhnúť. Podľa chuti môžeme zliať aj zvyšnú srvátku a syr vyberieme z formy.
Čas prípravy: 30 minút
Čas zrážania: 6 hodín
Vedeli ste, že...
...pod pojmom čerstvý syr sa rozumejú všetky nezrelé a nezrejúce syry a tvaroh? Sú to všetky syry typu cottage, ricotta či mascarpone. Ich trvanlivosť je výrazne obmedzená, nemajú typickú syrovú kôrku a dajú sa ľahko spracovávať. Tvaroh je v podstate mliečna bielkovina, z ktorej sa odstredí srvátka. Môže sa doňho pridať napríklad smotana. Naproti tomu pri výrobe syra hrajú dôležitú úlohu baktérie, ktoré sa do mlieka pridávajú po pasterizácii. Potom sa mlieko vyzráža syridlom a až potom sa odstreďuje. Takýto čerstvý syr je základom pre všetky ostatné kategórie syrov – topené, mäkké, polotvrdé i tvrdé.