Máte chuť na domáce krémeše, košíčky či trubičky? Takto si pripravíte ten najlepší žĺtkový krém
23. 11. 2014, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: anc
Mnoho receptov by sa bez neho nezaobišlo. Viete pripraviť klasický a základný žĺtkový krém?
Pripravte si Crème Pâtissière
Potrebujeme:
6 vajec alebo žĺtkov, 250 g kryštálového cukru, 1 l mlieka, 1 vanilkový struk, 130 g hladkej múky, kôra z 2 citrónov

Zdroj: anc
Crème Pâtissière
Postup:
1. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme, vyškrabeme dužinu a všetko dáme do hrnca.
2. Pridáme mlieko a väčšie kusy citrónovej kôry.
3. Zmes privedieme do varu, odstavíme, odstránime struk a kôru a necháme mierne vychladnúť.
4. Vo väčšej mise vyšľaháme vajcia alebo žĺtky s kryštálovým cukrom do ľahkej peny.
5. Vaječnú zmes za stáleho šľahania zapracujeme do teplého mlieka, aby sa všetko dôkladne spojilo.
6. Potom hrniec vrátime na oheň a na miernom ohni ohrievame.
7. Do krému preosejeme múku a za stáleho miešania uvaríme, až krém zhustne. Potom ho odstavíme a necháme vychladnúť.
Zdroj: anc
Crème Pâtissière
Používame ho ako základ do maslových krémov. Môže sa však použiť aj ako plnka na ďalšie pečenie, prípadne ho stačí zmiešať s tvarohom a mascarpone a použiť na plnenie krémešov, trubičiek či košíčkov.
Zdroj: anc
Crème Pâtissière