Rodinný poklad od babičky: Tento koláč s hroznom zmizne zo stola skôr, ako sa spamätáte
20. 10. 2014, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:29)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Slivky a hrozno sú skvelým „stavebným materiálom“ pre nekonečné množstvo najrôznejších koláčov, sladkostí, maškŕt.
Ivan Štefánek, redaktor:
Tento týždeň som si pre vás nachystal kysnutý koláč s hroznom. Robieva ho priateľkina babička a u nás doma ho už dávno máme zaradený v zlatom fonde.
Budeme naň potrebovať:
500 g polohrubej múky, 1 kocku droždia, 200 ml mlieka, štipku kryštálového cukru, 100 ml oleja, štipku soli, 1 vajce, 800 g hrozna, strúhanku, 1 téglik kyslej smotany, 250 g tvarohu, 1 žĺtok, tuk na vymastenie a hrubú múku na vysypanie plechu a kryštálový cukor na posypanie podľa chuti a potreby
Takto ho zvládne každý:
Z vlažného mlieka, droždia, štipky cukru a 1 PL múky pripravíme v miske kvások.
Zvyšnú múku zmiešame vo veľkej mise so soľou, s olejom, vajcom a s vykysnutým kváskom.
Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme trochu mlieka.
Cesto necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme a preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Cesto posypeme strúhankou, nahusto bobuľkami hrozna a podľa potreby a chuti cukrom.
V miske vyšľaháme žĺtok, smotanu a tvaroh. Zmesou zalejeme hrozno a koláč dáme zhruba na 50 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
Po upečení vyberieme, necháme úplne vychladnúť a nakrájame.