Pripravte si jeden z najznámejších dezertov: Budete sa čudovať, aký je jednoduchý!
1. 8. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: Tulip House
Pripravte si s nami jeden z najznámejších dezertov na svete. Budete prekvapení, aký je jednoduchý a efektný!
Francúzska klasika - crème brûlée
Crème brûlée (opálený krém) je vo Francúzsku jeden z najznámejších dezertov. Tento jemný krém s chrumkavou karamelovou krustou, ktorý má dlhú tradíciu, možno ani nie je francúzskeho pôvodu. Koncom 19. storočia sa však preň zaužíval francúzsky názov.
Recept je síce pomerne jednoduchý, treba však mať určitú skúsenosť, ktorá sa prejaví pri pečení. Nedá sa presne určiť čas pečenia, pretože záleží od výšky, veľkosti a materiálu formičiek. Správne pripravený krém je veľmi jemný, čo príjemne kontrastuje s krehkým zlatistým karamelom.
Dnes sa pripravuje množstvo variantov tohto krému, napríklad na dno formičiek môžeme dať ešte na plátky nakrájané ovocie, či už jedného druhu, alebo zmes lesného, záhradného alebo tropického ovocia.
Crème brûlée
Porcie: 4
Potrebujeme:
250 ml smotany na šľahanie
30 g vanilínového cukru
2 žĺtky
1 ČL pomarančového likéru Grand Marnier
50 g trstinového nerafinovaného cukru
Takto sa to podarí:
Smotanu prevaríme s vanilínovým cukrom a necháme vychladnúť. Do vlažnej smotany vmiešame žĺtky s likérom a nalejeme do menších zapekacích misiek.
Misky vložíme do pekáča s vodou tak, aby boli ponorené do polovice, a krém pečieme v rúre predhriatej na 150 °C približne hodinu. Po upečení krém necháme vychladnúť (najlepšie v chladničke do druhého dňa).
Pred podávaním dezert posypeme trstinovým cukrom a prudko zapekáme pod grilom rozohriatym na teplotu 250 až 300 °C tak dlho, kým sa cukor nerozpustí a neskaramelizuje (karamel musí byť zlatistý, inak zostane bez chuti). Dezert ihneď podávame.