Ľahká a jednoduchá maškrta k popoludňajšej kávičke: Pripravte si Pavlovovej tortu
25. 9. 2014, 17:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:32)

Zdroj: Archív
Táto vynikajúca torta je známa po celom svete. Viete však, v čom je jej čaro a po kom má svoje meno?
Základom torty je sneh vyšľahaný z bielkov, ktorý sa upečie, či skôr usuší, ako veľká snehová pusinka. Tá sa potom ozdobí šľahačkou, čerstvým ovocím, prípadne sa vrství s krémom. Variácií je naozaj mnoho.

Zdroj: Archív
Pavlovovej torta
Torta získala svoje meno na počesť slávnej ruskej primabaleríny Anny Pavlovovej, ktorá v rokoch 1926 a 1929 navštívila Nový Zéland a Austráliu. Bola považovaná za najlepšiu baletku svojej doby a tvrdilo sa o nej, že netancuje, ale vznáša sa, ako keby mala krídla. A aj torta pomenovaná po nej je rovnako ľahká a vzdušná.
Zdroj: Archív
Pavlovovej torta
Ako to je však so slávnou tortou? Obe krajiny, Nový Zéland aj Austrália, ju totiž považujú za svoj národný pokrm. Je však pravdepodobnejšie, že vznikol na Novom Zélande.
Zdroj: Archív
Pavlovovej torta
Autor baletkinho životopisu Keith Money uviedol, že dort Pavlovovej po prvý raz pripravil v roku 1926 šéfkuchár v hoteli vo Wellingtone. Inšpiroval sa pritom jej baletnou sukňou s ružami zo svetlozeleného hodvábu. Sukňu predstavoval krém z vyšľahaných bielkov ozdobený šľahačkou. Zelenú farbu pritom docielil použitím kivi.
Zdroj: Archív
Pavlovovej torta
Zdroj: Archív
Pavlovovej torta