Diviak, inak nazývaný aj divé prasa, sa loví pre svoje krehké, šťavnaté a aromatické mäso. Tento druh zveriny má pomenovanie čierna a najlepšie mäso z diviaka je na stehnách a chrbte. Najkvalitnejšie mäso pochádza z prasiat (tzv. lončákov) v druhom roku života. Upravuje sa podobne ako bravčové mäso, je však tmavšie, aromatickejšie a ľahšie stráviteľné. Najlepšími „kamarátmi“ čiernej zveriny sú aromatické koreniny a bylinky (borievky, oregano, tymian, rozmarín, čierne a nové korenie), zaváraniny a omáčky z lesného ovocia a predovšetkým pohár kvalitného suchého červeného vína.
Steak z diviaka s gaštanovou omáčkou
4 porcie
Postup:
600 g diviačieho chrbta
50 ml oleja
soľ
korenie na divinu
250 g gaštanového pyré
100 g miešaného mrazeného lesného ovocia (čučoriedky, maliny, brusnice, černice)
2 hrušky
120 g vanilkovej zmrzliny
50 g kryštálového cukru
200 ml smotany na šľahanie
Takto sa to podarí
1. Diviačie mäso umyjeme, osušíme, naporciujeme, osolíme a okoreníme.
2. Na panvici rozohrejeme olej, na ktorom mäso opekáme po 5 minút z oboch strán. Steaky vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.
3. Lesné ovocie rozmrazíme. Hrušky ošúpeme, rozdelíme na polovice, jadierka vydlabeme lyžičkou a reznou stranou nadol položíme na grilovaciu panvicu. Opekáme približne 5 minút.
4. Do výpeku po steakoch nalejeme smotanu a pomaly privedieme do varu. Pridáme rozdrobené pyré a cukor. Dôkladne rozmiešame.
5. Mäso poukladáme na taniere a prelejeme gaštanovou omáčkou. Ozdobíme grilovanou hruškou a lesným ovocím. Tesne pred podávaním pridáme kopček zmrzliny.