Pripravte svojej mamičke na jej deň sladkú dobrotu: TIETO recepty zachutia všetkým jazýčkom!
9. 5. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:57)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Každá mama si zaslúži sladkú odmenu v podobe koláčika upečeného z lásky. Ak sa aj vy chystáte niečo upiecť tej svojej, ponúkame vám na výber samé skvosty.

Red velvet rolády
6 až 10 kúskov
NA KORPUS: 60 g zmäknutého masla● 130 g práškového cukru (+ na posypanie) ● 1 vajce ● 150 g polohrubej múky ● 1 ČL kakaa ● štipka soli ● 125 ml cmaru ● 100 g cviklového pyré z dvoch menších cvikiel (alebo pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva) ● 1/2 ČL octu ● 1/2 ČL sódy bikarbóny
NA KRÉM: 250 ml smotany na šľahanie (+ na podávanie) ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 2 žĺtky ● 30 g práškového cukru ● 1 ČL škrobu ● 250 g jemného tučného tvarohu
Najprv pripravíme vanilkový krém. Do hrnca vlejeme smotanu, pridáme vanilku a privedieme do varu. V miske premiešame žĺtky, cukor, škrob a za stáleho miešania pomaly vlievame horúcu smotanu. Zmes opäť vlejeme do hrnca a miešame, kým nevznikne hustý vanilkový krém. Odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na povrchu neurobila kôrka, a necháme celkom vychladnúť. Urobíme korpus. Cviklu uvaríme domäkka, rozmixujeme ju a precedíme. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vajce a opäť dobre prešľaháme. V cmare rozmiešame cviklové pyré. Múku zmiešame s kakaom, so soľou a striedavo s cviklovým cmarom zapracujeme do maslovej zmesi. Nakoniec v malej miske zmiešame ocot so sódou a zapracujeme do korpusovej hmoty. Rovnomerne ju rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 až 12 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus necháme 10 minút chladnúť a potom ho rozrežeme z kratšej strany na polovice. Obe časti opatrne zrolujeme a zabalíme do utierky. Necháme úplne vychladnúť. Zatiaľ dokončíme vanilkový krém. Odstáty vanilkový puding prešľaháme a po lyžiciach doň vmiešame tvaroh. Vychladnuté korpusy vystrieme, natrieme tvarohovým krémom a znovu zrolujeme. Dáme aspoň na hodinu do chladničky. Rolády môžeme narezať na 3-4 kúsky. Podávame s vyšľahanou šľahačkou alebo posypané práškovým cukrom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Red velvet rolády
Štafetková torta
15 kúskov
330 g bielkov ● 220 g krupicového cukru ● 40 g hladkej múky ● 50 g mletých orechov ● ovocie na ozdobu
NA KRÉM: 200 ml plnotučného mlieka ● 1 až 2 PL instantnej kávy ● 90 g masla● 80 g hladkej múky● 250 g zmäknutého masla● 130 g preosiateho práškového cukru ● 3 PL umu
NA POLEVU: 200 g horkej čokolády ● 20 g masla
Bielky šľaháme dotuha a po lyžiciach pridávame cukor. Zľahka primiešame múku a mleté orechy. Na dva plechy vystlané papierom na pečenie rozotrieme polovicu orechovo-snehovej zmesi. Snažíme sa o čo najrovnomernejšiu vrstvu, na miestach, kde je cesto tenšie, sa bude lámať. Pečieme pri teplote 180 °C asi 9 minút, po 8 minútach ho skontrolujeme. Má mať jemne zlatistú farbu, byť trochu lepkavé a ľahko sa oddeľovať od papiera. Vyberieme a dáme ho na nový plech vystlaný čistým papierom na pečenie. Papier, s ktorým sa cesto pieklo, stiahneme. Necháme vychladnúť. Suché okraje orežeme. Na krém rozpustíme kávu v mlieku. V hrnci rozohrejeme maslo a zasypeme ho múkou, akoby sme robili zápražku. Zalejeme ju kávovým mliekom a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Do nej po lyžiciach zamiešame vychladnutú zmes. Ako posledný primiešame um. Každé cesto narežeme po dĺžke na 3 časti a natrieme krémom. Zrolujeme širšou stranou plátu do valčeka a dáme stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Potom nakrájame valčeky – štafetky. Čokoládu roztopíme v hrnci nad parou a pridáme maslo. Konce štafetiek namáčame do čokolády a necháme stuhnúť v chladničke. Na tortový podnos uložíme do stredu vyššie štafetky, okolo tie nižšie. Špičky ozdobíme kávovým krémom a ovocím.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Štafetková torta
Tvarohový mrežovník s ríbezľovým džemom
12 kúskov
NA CESTO: 125 g masla ● 100 g práškového cukru ● štipka soli ● 250 g hladkej múky● 2 žĺtky ● 2 PL mlieka
NA PLNKU: 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu ● 200 ml mlieka ● 100 ml oleja ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 120 g krupicového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky
● 1 vajce ● 2 žĺtky ● ríbezľový džem na potretie ● žĺtok na potretie
Na cesto nakrájame studené maslo na malé kocky a premiešame s cukrom, so soľou, s múkou, aby vznikla mrvenička. Pridáme žĺtky, znovu prepracujeme a primiešame dve lyžice mlieka. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Z cesta oddelíme jednu tretinu a tú vrátime do chladničky. Zvyšné cesto vyvaľkáme a vložíme do formy. Navrchu jemne utlačíme papier na pečenie a naň vysypeme suchú fazuľu. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút. Na plnku v mise zmiešame všetky suroviny. Plnku vylejeme na predpečený korpus a vrátime do rúry na 20 minút. Potom potrieme ríbezľovým džemom. Odložené cesto vyberieme z chladničky a vykrajujeme z neho prúžky. Ukladáme ich na džem do hviezdicovitého tvaru. Potrieme žĺtkom a dáme dopiecť na 15 minút, aby prúžky boli zlaté.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tvarohový mrežovník s ríbezľovým džemom
Čokoládová bábovka plnená tvarohom
12 kúskov
225 g hladkej špaldovej múky● 90 g kakaa holandského typu● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva● 1/2 ČL soli ● 1 ČL mletej škorice● 1/4 ČL mletého kardamómu● 2 veľké vajcia ● 200 g trstinového cukru ● 180 ml bieleho jogurtu● 65 ml slnečnicového oleja● 100 ml espresa ● lyofilizované maliny na ozdobu
NA PLNKU: 200 g jemného tučného tvarohu ● 2 ČL škrobu ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 2 PL práškového cukru
NA POLEVU: 100 g tmavej čokolády (74 %) ● 20 g masla
Rúru vyhrejeme na 175 °C, formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do misy dáme múku, kakao, prášok do pečiva, soľ, škoricu, kardamóm a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme do peny vajcia s cukrom. Pridáme jogurt, olej, kávu a jemne premiešame. Potom vsypeme suché suroviny a dobre premiešame. Polovicu cesta vlejeme do pripravenej formy. Jemne ho rozotrieme, aby v strede vznikla priehlbinka. Zmiešame všetky suroviny na tvarohovú plnku. Potom ju dáme do priehlbiny v ceste a zalejeme ju zvyškom cesta. Dáme piecť na 45 až 50 minút. Urobíme test špajdľou a upečenú bábovku necháme chladnúť 15 minút vo forme. Potom ju vyklopíme a počkáme, kým úplne vychladne. Zatiaľ pripravíme čokoládovú polevu. Nad hrniec s vriacou vodou položíme misku. Dáme do nej nalámanú čokoládu a maslo. Keď bude poleva hladká, odstavíme ju a necháme 10 minút chladnúť. Bábovku polejeme polevou a ozdobíme malinami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Čokoládová bábovka plnená tvarohom
Kokosová torta s bielou čokoládou
12 kúskov
NA CESTO: 10 vajec ● 400 g kryštálového cukru● 100 ml oleja ● 100 ml mlieka ● 240 g hladkej múky● 160 g kokosovej múky
NA PLNKU: 400 g bielej čokolády ● 1 kg mascarpone● 250 g jemného tvarohu ● 200 ml smotany na šľahanie● 100 g práškového cukru ● 1 struk vanilky
NA OZDOBU: mascarpone ● potravinárske farby
OKREM TOHO: malinový džem ● čerstvé ovocie (jahody, čučoriedky, maliny, černice)
Na korpus vyšľaháme bielky s cukrom dotuha. Prišľaháme žĺtky a pri malých otáčkach postupne pridávame olej a mlieko. Nakoniec ručne vmiešame hladkú múku zmiešanú s kokosovou. Tortové formy (dve s priemerom 20 cm) vymastíme olejom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na polovice a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 25 minút. Upečené korpusy vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Každý prekrojíme na polovice. Pripravíme plnku. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Spojíme ju s 200 g mascarpone. Robíme to opatrne, aby sa plnka z vlažnej čokolády a mascarpone nezrazila. Potom do nej pridáme všetky ostatné suroviny – zvyšok mascarpone, tvaroh, cukor, smotanu na šľahanie a zrniečka z vanilkového struku. Zmes dobre vyšľaháme a dáme na hodinu zachladiť. Vychladenou zmesou naplníme tortu spôsobom: korpus + džem + plnka + čerstvé ovocie. Poslednú časť korpusu natrieme džemom. Tortu nakoniec zahladíme zmesou z mascarpone. Na maľovanie použijeme plnku z mascarpone. Rozdelíme ju a každú časť prifarbíme potravinárskymi farbami podľa toho, čo chceme maľovať. Na zdobenie môžeme použiť aj jedlé zlato. Kreslíme pomocou cukrárskej špachtle a svojej fantázie.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kokosová torta s bielou čokoládou