Red velvet rolády

6 až 10 kúskov

NA KORPUS: 60 g zmäknutého masla● 130 g práškového cukru (+ na posypanie) ● 1 vajce ● 150 g polohrubej múky ● 1 ČL kakaa ● štipka soli ● 125 ml cmaru ● 100 g cviklového pyré z dvoch menších cvikiel (alebo pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva) ● 1/2 ČL octu ● 1/2 ČL sódy bikarbóny

NA KRÉM: 250 ml smotany na šľahanie (+ na podávanie) ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 2 žĺtky ● 30 g práškového cukru ● 1 ČL škrobu ● 250 g jemného tučného tvarohu

Najprv pripravíme vanilkový krém. Do hrnca vlejeme smotanu, pridáme vanilku a privedieme do varu. V miske premiešame žĺtky, cukor, škrob a za stáleho miešania pomaly vlievame horúcu smotanu. Zmes opäť vlejeme do hrnca a miešame, kým nevznikne hustý vanilkový krém. Odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na povrchu neurobila kôrka, a necháme celkom vychladnúť. Urobíme korpus. Cviklu uvaríme domäkka, rozmixujeme ju a precedíme. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vajce a opäť dobre prešľaháme. V cmare rozmiešame cviklové pyré. Múku zmiešame s kakaom, so soľou a striedavo s cviklovým cmarom zapracujeme do maslovej zmesi. Nakoniec v malej miske zmiešame ocot so sódou a zapracujeme do korpusovej hmoty. Rovnomerne ju rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 až 12 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus necháme 10 minút chladnúť a potom ho rozrežeme z kratšej strany na polovice. Obe časti opatrne zrolujeme a zabalíme do utierky. Necháme úplne vychladnúť. Zatiaľ dokončíme vanilkový krém. Odstáty vanilkový puding prešľaháme a po lyžiciach doň vmiešame tvaroh. Vychladnuté korpusy vystrieme, natrieme tvarohovým krémom a znovu zrolujeme. Dáme aspoň na hodinu do chladničky. Rolády môžeme narezať na 3-4 kúsky. Podávame s vyšľahanou šľahačkou alebo posypané práškovým cukrom.

 

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 12 minút

Red velvet rolády
Zdroj: archív Dobré jedlo