Recept na pravé linecké cesto: Stačí pár trikov a bude to celkom iný zážitok
21. 12. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Dušan Křístek
Minule som našiel starorakúsky recept na pravé linecké cesto a rozhodol som sa, že sa oň s vami podelím.
Nepochybujem o tom, že každá z vás má svoj obľúbený a osvedčený recept na linecké cesto. Tak by to malo byť, keďže toto cesto, respektíve výrobky z neho nás sprevádzajú po celý rok, pri každej príležitosti. A pritom ide len o zmes niekoľkých základných surovín. Ale práve v jeho jednoduchosti sa skrýva nečakaná krása.
Vyskúšajte starorakúsky recept na pravé linecké cesto:
Na linecké koláčiky budeme potrebovať: 150 g masla, 230 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 bielok na potretie, 60 g mletých mandlí a 80 g marhuľového džemu
Takto ho hravo zvládneme: Studené maslo dôkladne premiešame s preosiatou múkou, s cukrom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a povykrajujeme z neho rôzne tvary.
Tie pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 170 °C pečieme doružova (podľa veľkosti 7 až 10 minút). Po upečení zložíme z plechu a necháme vychladnúť na rovnej podložke.
Potom po dva rovnaké koláčiky k sebe zlepujeme džemom. Podľa tradičného receptu takto pozlepované koláčiky potrieme bielkom, posypeme mletými mandľami a necháme zaschnúť.