Reklama

Recept na pravé linecké cesto: Stačí pár trikov a bude to celkom iný zážitok

Linecké koláčiky so snehom

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Minule som našiel starorakúsky recept na pravé linecké cesto a rozhodol som sa, že sa oň s vami podelím.

Nepochybujem o tom, že každá z vás má svoj obľúbený a osvedčený recept na linecké cesto. Tak by to malo byť, keďže toto cesto, respektíve výrobky z neho nás sprevádzajú po celý rok, pri každej príležitosti. A pritom ide len o zmes niekoľkých základných surovín. Ale práve v jeho jednoduchosti sa skrýva nečakaná krása.

Vyskúšajte starorakúsky recept na pravé linecké cesto:

Na linecké koláčiky budeme potrebovať: 150 g masla, 230 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 bielok na potretie, 60 g mletých mandlí a 80 g marhuľového džemu

Takto ho hravo zvládneme: Studené maslo dôkladne premiešame s preosiatou múkou, s cukrom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a povykrajujeme z neho rôzne tvary.

Tie pokladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 170 °C pečieme doružova (podľa veľkosti 7 až 10 minút). Po upečení zložíme z plechu a necháme vychladnúť na rovnej podložke.

Potom po dva rovnaké koláčiky k sebe zlepujeme džemom. Podľa tradičného receptu takto pozlepované koláčiky potrieme bielkom, posypeme mletými mandľami a necháme zaschnúť.