Ako upiecť pravé linecké koláčiky? Stačí dodržať tento trik, a budú chutiť ako tie originálne z Linza
22. 11. 2016, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:56)

Zdroj: iStock
Recept na pravé linecké koláčiky je 300 rokov starý. Ak chcete, aby aj tie vaše chutili rovnako dobre, musíte dodržať túto jednu vec.
Cesto na linecké koláčiky vzniklo v rakúskom Linzi a volá sa tam krehké. Naše linecké koláčiky sa tam volajú Linecké oči a je to recept starý 300 rokov. Základom je pomer surovín v pomere 3:2:1
Linecké oči
Potrebujeme: 150 g práškového cukru, 300 g studeného masla, 450 g hladkej múky, 2 pomleté klinčeky, 1 žĺtko
Zdroj: Dušan Křístek
Linecký koláč
Takto sa to podarí:
Všetky suroviny rýchlo vymiesime do hladkého cesta. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na 3-5 mm plát a z neho vykrajujeme kolieska, alebo kvetinky. Pečieme na 160 °C 10-15 minút dozlatista. Koláčiky potom zlepíme kyslým džemom.
Rada
Základom je, aby bolo maslo studené a úplne v ceste nezaniklo. Preto treba rýchlo miesiť a vaľkať.