Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako upiecť pravé linecké koláčiky? Stačí dodržať tento trik, a budú chutiť ako tie originálne z Linza

Linecké  koláčiky

Zdroj: iStock

Reklama

Recept na pravé linecké koláčiky je 300 rokov starý. Ak chcete, aby aj tie vaše chutili rovnako dobre, musíte dodržať túto jednu vec.

Cesto na linecké koláčiky vzniklo v rakúskom Linzi a volá sa tam krehké. Naše linecké koláčiky sa tam volajú Linecké oči a je to recept starý 300 rokov. Základom je pomer surovín v pomere 3:2:1

Linecké oči

Potrebujeme: 150 g práškového cukru, 300 g studeného masla, 450 g hladkej múky, 2 pomleté klinčeky, 1 žĺtko

Zdroj: Dušan Křístek

Linecký koláč

Takto sa to podarí:

Všetky suroviny rýchlo vymiesime do hladkého cesta. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na 3-5 mm plát a z neho vykrajujeme kolieska, alebo kvetinky. Pečieme na 160 °C 10-15 minút dozlatista. Koláčiky potom zlepíme kyslým džemom.

Rada

Základom je, aby bolo maslo studené a úplne v ceste nezaniklo. Preto treba rýchlo miesiť a vaľkať.

Vyberáme pre vás niečo PLUS