Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

V receptoch našich babičiek sme našli skvost: Zemiakový posúch s feniklom zachutí celej rodine

Hotov! Dobrú chuť.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

Mnoho receptov pomaly upadá do zabudnutia a to by sme nemali dopustiť. V kuchárskych knihách našich prastarých materí sme našli aj tento tradičný skvost.

Na 8 kúskov potrebujeme: 

●400 g zemiakov ● 2 fenikle ● 100 g sušených hrozienok ● 2 PL práškového cukru ● 1 kg hladkej múky ● 6 vajíčok ● 160 g masla ● 1 kocka droždia ● 100 ml mlieka ● tuk na vymastenie a hladká múka na vysypanie formy

1 Všetky suroviny dôkladne pripravíme a odvážime. Hrozienka môžeme preliať vriacou vodou, aby zmäkli. Rúru predhrejeme na 180 °C.


2 V teplom mlieku rozdrobíme droždie s troškou cukru, po vykysnutí pridáme k múke. Vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste približne 40 minút.


3 Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a dáme variť. Varíme až do zmäknutia.


4 Fenikel nakrájame na malé kúsky, časť odložíme na ozdobenie koláča.


5 Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpeme, nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky, pridáme maslo, nasekaný fenikel, hrozienka, vykysnuté cesto a vymiesime.


6 Cesto vyklopíme do formy s priemerom 26 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou, navrchu ozdobíme feniklom a posypeme hrozienkami. Pečieme asi 40 minút dozlatista.

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 40 minút
Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Hotov! Dobrú chuť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS