V receptoch našich babičiek sme našli skvost: Zemiakový posúch s feniklom zachutí celej rodine
13. 11. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 17:41)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Mnoho receptov pomaly upadá do zabudnutia a to by sme nemali dopustiť. V kuchárskych knihách našich prastarých materí sme našli aj tento tradičný skvost.
Na 8 kúskov potrebujeme:
●400 g zemiakov ● 2 fenikle ● 100 g sušených hrozienok ● 2 PL práškového cukru ● 1 kg hladkej múky ● 6 vajíčok ● 160 g masla ● 1 kocka droždia ● 100 ml mlieka ● tuk na vymastenie a hladká múka na vysypanie formy
1 Všetky suroviny dôkladne pripravíme a odvážime. Hrozienka môžeme preliať vriacou vodou, aby zmäkli. Rúru predhrejeme na 180 °C.

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 1
2 V teplom mlieku rozdrobíme droždie s troškou cukru, po vykysnutí pridáme k múke. Vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste približne 40 minút.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 2
3 Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a dáme variť. Varíme až do zmäknutia.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 3
4 Fenikel nakrájame na malé kúsky, časť odložíme na ozdobenie koláča.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 4
5 Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpeme, nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky, pridáme maslo, nasekaný fenikel, hrozienka, vykysnuté cesto a vymiesime.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 5
6 Cesto vyklopíme do formy s priemerom 26 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou, navrchu ozdobíme feniklom a posypeme hrozienkami. Pečieme asi 40 minút dozlatista.
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Krok 6
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 40 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Hotov! Dobrú chuť.