Rozmýšľate, čím ozvláštniť nedeľný dezert? Skúste jedlé kvety! Sú nielen krásne, ale aj zdravé
5. 7. 2020, 12:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:07)

Zdroj: profimedia.sk
Kvety patria nielen do vázy, ale tie vhodné môžu ísť aj do nápoja či na tanier...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Profimedia.sk
Zdroj: profimedia.sk
Galéria k článku
Jedlé kvety pridávalido každého druhého jedla či nápoja už starí Rimania. Dokonca si obľúbili fialkové víno do tej miery, že básnik Horácius vyzýval svojich spoluobčanov, aby pestovali viac fialiek než olivovníkov. Niektoré kvety sú nielen krásne, ale aj výborne chutia a sú dokonca zdravé. Napríklad okvetné plátky ruže galskej sú nielen vkusné svojou sýto ružovou farbou, ale nádherne voňajú a sú liečivé.
Zdroj: Archív NMH
Moderná kuchyňa. Jedlé kvety.
Plátky tejto ruže sa často používajú ako aromatické adstringentné tonikum. Pri vnútornom užití pomáha liečiť bronchiálny zápal, žalúdočné ťažkosti, hnačku a depresie. Inou výbornou kvetinou, ktorá sa dá konzumovať celá podobne ako plátky ruží, je fialka voňavá, ľudovo povedané fialka. Má čistiace a detoxikačné vlastnosti, môže liečiť zápaly hrdla, astmu a dokonca rakovinu.
Nezábudky môžu ozdobiť a lahodne dochutiť každý šalát, ružové plátky sa nakladajú v cukre a hodia sa ako zákusok či ozdoba torty. Ružovým sirupom sa môže ochutiť biely jogurt alebo rôzne letné nápoje. Z ruží sa dá tiež pripraviť ružové maslo. Do rána ho obaľte v korunných lístkoch a budete mať nádherne ružovkastú nátierku na pečivo.
Zdroj: Shutterstock
Pri chrípke a silnom prechladnutí si doprajte fialkový čaj s medom.
Kvety patrili do ľudského jedálnička od pradávna. Miloval ich napríklad sám Napoleon, ale až pred sto rokmi začali byť voňavé kvety vytláčané stále silnejšími syntetickými náhradami.
