Rýchle dobroty od babičky: Vrátia vás do detstva a najlepšie je, že ich zvládnete za pár minút!
26. 11. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Počas dlhých chladných dní nám dobre padne chutné jedlo, ktoré nás príjemne zahreje zvnútra. Našli sme pre vás recepty, ktoré mali overené už naše staré mamy. A najlepšie je, že ich príprava netrvá večnosť.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
Mrveničková polievka
4 porcie
200 g zemiakov ● 1 veľká mrkva ● 2 stopky zeleru ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 1 suchá klobása ● masť
NA MRVENIČKU: hrubá múka ● 1 vajce ● soľ
Zemiaky, mrkvu a stopkový zeler očistíme, umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. V hrnci rozohrejeme masť a opečieme na nej mrkvu a zeler. Pridáme nakrájané zemiaky, zasypeme mletou sladkou červenou paprikou a rascou, krátko opražíme a zalejeme zeleninovým vývarom. Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Kým sa polievka varí, z hrubej múky, vajca a zo soli zamiesime tuhé cesto. Necháme chvíľu postáť a potom na hrubšom strúhadle nastrúhame mrveničku a zavaríme ju do polievky. Varíme asi 5 až 8 minút. V panvici zohrejeme trochu masti a opražíme na nej klobásku nakrájanú na kolieska. Tú pridáme do polievky až na tanieroch.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Náš tip
Ak sa vám mrvenička lepí, poprášte ju na kuchynskej utierke múkou.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Mrveničková polievka
Šarišská ľušta
4 porcie
200 g bielej fazule ● 250 g kyslej kapusty ● 150 g paradajkového pretlaku ● 1 PL hladkej múky ● 150 g údenej slaniny ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● pažítka ● soľ ● olej
NA HALUŠKY: 3 zemiaky ● hrubá múka ● 1 vajce ● soľ
Fazuľu namočíme na pár hodín, vodu potom zlejeme. Fazuľu varíme s kyslou kapustou vo vode s rozmiešaným paradajkovým pretlakom. Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme svetlú zápražku urobenú z oleja a hladkej múky. Polievku povaríme ešte 5 minút. Do vriacej polievky zavaríme zemiakové halušky urobené zo surových nastrúhaných zemiakov, z hrubej múky, vajca a zo soli. Po uvarení halušiek pridáme do hrnca opraženú údenú slaninu pokrájanú na kocky. Polievku dochutíme soľou, prelisovaným cesnakom a pažítkou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 70 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Šarišská ľušta
Kastrólová roštenka
4 porcie
600 g hovädzej roštenky ● 1 cibuľa ● mletá červená paprika ● muškátový oriešok ● mletá rasca ● 12 až 15 zemiakov ● huby (lesné, sušené) ● 1 až 2 zelené papriky ● 2 paradajky ● sušený majorán ● 4 vajcia ● soľ ● olej
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Okraje narežeme, aby sa pri opekaní neskrútili. V širšom nízkom hrnci rozohrejeme olej a opečieme na ňom plátky mäsa. Vyberieme, uchováme v teple a vo výpeku opečieme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno. Poukladáme na ňu opečené roštenky. Osolíme, posypeme korením, mletou sladkou červenou paprikou, mletou rascou a muškátovým orieškom. Pridáme očistené čerstvé alebo sušené huby (predtým namočené vo vode) nakrájané na plátky. Prilejeme trocha vody, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme asi hodinu alebo dovtedy, kým mäso nie je mäkké. Do hrnca pridáme očistené zemiaky nakrájané na štvrtky. Ak treba, dolejeme vodu, aby boli zemiaky ponorené. Znovu osolíme a varíme. Zemiaky kontrolujeme, aby sa nerozvarili. Pred dovarením zemiakov pridáme do hrnca nakrájané papriky a paradajky. Varíme ich len krátko. Do hrnca pridáme nastrúhaný surový zemiak na zahustenie a znovu povaríme. Dochutíme majoránom. Na panvici s trochou oleja urobíme volské oká a uložíme ich na podávanú roštenku.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút
Náš tip
Hotovú roštenku posypte ešte smaženou sušenou cibuľkou, mäsu dodá skvelú chuť.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kastrólová roštenka
Holúbky
4 porcie
12 až 14 kapustných listov ● 80 g ryže ● 400 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho) ● 1 vajce ● 2 cibule ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● sušený majorán ● mletá sladká červená paprika ● paradajkový pretlak ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● chlieb alebo uvarené zemiaky ako príloha
Z kapusty odrežeme listy a vo veľkom hrnci ich sparíme vo vriacej vode, aby zmäkli. Necháme vychladnúť. Vyrežeme hrubé žilky v strede listov a odložíme ich bokom. Veľké listy rozdelíme na dve časti. Ryžu prepláchneme a 5 minút ju varíme vo vriacej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže primiešame mleté mäso, vajce, jednu cibuľu nakrájanú nadrobno, ktorú sme opiekli na oleji dosklovita, prelisovaný cesnak, sušený majorán, mletú červenú papriku, soľ a mleté čierne korenie. Zmesou plníme kapustné listy a stočíme ich do malého balíčka. Poukladáme tesne k sebe na dno vymasteného hrnca. Na panvičke opečieme slaninu pokrájanú na kocky, druhú cibuľu a pokrájané hlúbiky vykrojené z listov. Pridáme pretlak, orestujeme ho a zalejeme vodou. Zriedeným paradajkovým pretlakom prelejeme kapustné listy a na miernom ohni pod pokrievkou varíme asi hodinu. Podávame s chlebom alebo uvarenými zemiakmi.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 80 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Holúbky