Reklama

Rýchle dobroty od babičky: Vrátia vás do detstva a najlepšie je, že ich zvládnete za pár minút!

Šarišská ľušta.

Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Počas dlhých chladných dní nám dobre padne chutné jedlo, ktoré nás príjemne zahreje zvnútra. Našli sme pre vás recepty, ktoré mali overené už naše staré mamy. A najlepšie je, že ich príprava netrvá večnosť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Spríjemnite si jeseň týmto chrumkavým JABLKOVÝM KOLÁČOM s KAKAOVOU POSÝPKOU!
    Zdroj: NČpŽ

    Mrveničková polievka

    4 porcie

    200 g zemiakov ● 1 veľká mrkva ● 2 stopky zeleru ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 1 suchá klobása ● masť

    NA MRVENIČKU: hrubá múka ● 1 vajce ● soľ

    Zemiaky, mrkvu a stopkový zeler očistíme, umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. V hrnci rozohrejeme masť a opečieme na nej mrkvu a zeler. Pridáme nakrájané zemiaky, zasypeme mletou sladkou červenou paprikou a rascou, krátko opražíme a zalejeme zeleninovým vývarom. Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Kým sa polievka varí, z hrubej múky, vajca a zo soli zamiesime tuhé cesto. Necháme chvíľu postáť a potom na hrubšom strúhadle nastrúhame mrveničku a zavaríme ju do polievky. Varíme asi 5 až 8 minút. V panvici zohrejeme trochu masti a opražíme na nej klobásku nakrájanú na kolieska. Tú pridáme do polievky až na tanieroch.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Náš tip
    Ak sa vám mrvenička lepí, poprášte ju na kuchynskej utierke múkou.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Mrveničková polievka

    Šarišská ľušta

    4 porcie

    200 g bielej fazule ● 250 g kyslej kapusty ● 150 g paradajkového pretlaku ● 1 PL hladkej múky ● 150 g údenej slaniny ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● pažítka ● soľ ● olej

    NA HALUŠKY: 3 zemiaky ● hrubá múka ● 1 vajce ● soľ

    Fazuľu namočíme na pár hodín, vodu potom zlejeme. Fazuľu varíme s kyslou kapustou vo vode s rozmiešaným paradajkovým pretlakom. Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme svetlú zápražku urobenú z oleja a hladkej múky. Polievku povaríme ešte 5 minút. Do vriacej polievky zavaríme zemiakové halušky urobené zo surových nastrúhaných zemiakov, z hrubej múky, vajca a zo soli. Po uvarení halušiek pridáme do hrnca opraženú údenú slaninu pokrájanú na kocky. Polievku dochutíme soľou, prelisovaným cesnakom a pažítkou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 70 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Šarišská ľušta

    Kastrólová roštenka

    4 porcie

    600 g hovädzej roštenky ● 1 cibuľa ● mletá červená paprika ● muškátový oriešok ● mletá rasca ● 12 až 15 zemiakov ● huby (lesné, sušené) ● 1 až 2 zelené papriky ● 2 paradajky ● sušený majorán ● 4 vajcia ● soľ ● olej

    Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Okraje narežeme, aby sa pri opekaní neskrútili. V širšom nízkom hrnci rozohrejeme olej a opečieme na ňom plátky mäsa. Vyberieme, uchováme v teple a vo výpeku opečieme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno. Poukladáme na ňu opečené roštenky. Osolíme, posypeme korením, mletou sladkou červenou paprikou, mletou rascou a muškátovým orieškom. Pridáme očistené čerstvé alebo sušené huby (predtým namočené vo vode) nakrájané na plátky. Prilejeme trocha vody, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme asi hodinu alebo dovtedy, kým mäso nie je mäkké. Do hrnca pridáme očistené zemiaky nakrájané na štvrtky. Ak treba, dolejeme vodu, aby boli zemiaky ponorené. Znovu osolíme a varíme. Zemiaky kontrolujeme, aby sa nerozvarili. Pred dovarením zemiakov pridáme do hrnca nakrájané papriky a paradajky. Varíme ich len krátko. Do hrnca pridáme nastrúhaný surový zemiak na zahustenie a znovu povaríme. Dochutíme majoránom. Na panvici s trochou oleja urobíme volské oká a uložíme ich na podávanú roštenku.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 60 minút

    Náš tip
    Hotovú roštenku posypte ešte smaženou sušenou cibuľkou, mäsu dodá skvelú chuť.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kastrólová roštenka

    Holúbky

    4 porcie

    12 až 14 kapustných listov ● 80 g ryže ● 400 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho) ● 1 vajce ● 2 cibule ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● sušený majorán ● mletá sladká červená paprika ● paradajkový pretlak ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● chlieb alebo uvarené zemiaky ako príloha

    Z kapusty odrežeme listy a vo veľkom hrnci ich sparíme vo vriacej vode, aby zmäkli. Necháme vychladnúť. Vyrežeme hrubé žilky v strede listov a odložíme ich bokom. Veľké listy rozdelíme na dve časti. Ryžu prepláchneme a 5 minút ju varíme vo vriacej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže primiešame mleté mäso, vajce, jednu cibuľu nakrájanú nadrobno, ktorú sme opiekli na oleji dosklovita, prelisovaný cesnak, sušený majorán, mletú červenú papriku, soľ a mleté čierne korenie. Zmesou plníme kapustné listy a stočíme ich do malého balíčka. Poukladáme tesne k sebe na dno vymasteného hrnca. Na panvičke opečieme slaninu pokrájanú na kocky, druhú cibuľu a pokrájané hlúbiky vykrojené z listov. Pridáme pretlak, orestujeme ho a zalejeme vodou. Zriedeným paradajkovým pretlakom prelejeme kapustné listy a na miernom ohni pod pokrievkou varíme asi hodinu. Podávame s chlebom alebo uvarenými zemiakmi.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 80 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.