Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Rýchle a lacné: To tieto ZEMIAKOVÉ recepty rozhodne sú! GULÁŠ s oškvarkami a bryndzou je TOP

Gulášová polievka so škvarkami a zemiakmi.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Je len málo surovín v kuchyni, ktoré si vystačia len s pár prísadami a hotové je sýte a chutné jedlo za pár drobných. Zemiaky takou surovinou rozhodne sú...

Vybrali sme pre vás tieto zemiakové recepty:

Zdroj: shutterstock

Super tip: Pri varení použite čo najmenej vody, samozrejme, zemiaky musia byť celé ponorené. Takto si zachovajú najviac výživných látok. Zvoľte rovnakú veľkosť zemiakov, aby boli uvarené v rovnakom čase. Vodu, v ktorej ste ich varili, pridajte napríklad do polievky.

Anketa

Ktorý z týchto zemiakových receptov by ste najradšej vyskúšali?

Hlasovanie bolo ukončené

ZEMIAKOVÝ GULÁŠ S OŠKVARKAMI

4 až 6 porcií

800 g zemiakov ● 1 veľká cibuľa ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL rasce ● 1 bobkový list ● 1 l zeleninového vývaru alebo vody ● 4 PL kyslej smotany ● 20 g hladkej múky ● 200 ml smotany na šľahanie (nemusí byť) ● oškvarky ● bryndza ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť

Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Cibuľu opražíme doružova na masti, pridáme mletú papriku, rascu, bobkový list a soľ. Zamiešame, zalejeme vodou alebo vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku môžeme zahustiť zátrepkou z kyslej smotany a múky a krátko povaríme. Priliať môžeme aj smotanu na šľahanie. Na tanieri pridáme do polievky pár lyžíc oškvarkov a bryndze.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Gulášová polievka so škvarkami a zemiakmi.

BABIČKINA ZEMIAKOVÁ POLIEVKA

4 porcie

4 zemiaky ● 2 mrkvy ● 1 petržlen ● čerstvé huby podľa sezóny (nemusia byť) ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 1 bobkový list ● 4 guľôčky celého čierneho korenia ● 3 guľôčky nového korenia ● 2 PL masla ● 1 PL hladkej múky ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 ČL majoránu ● 1 PL polievkového korenia ● petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť alebo olej

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenšie menšie plátky. Očistené mrkvy, petržlen a huby nakrájame na plátky. Dáme do hrnca, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a soľou takmer do zmäknutia. Po uvarení vyberieme bobkový list a obidva druhy korenia. V malom hrnci urobíme z masla a múky zápražku. Zalejeme malým množstvom vody a dobre premiešame. K uvareným zemiakom pridáme zápražku, prelisované cesnaky, majorán, premiešame a povaríme 10 minút. Polievku dochutíme polievkovým a mletým čiernym korením a posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávame s chlebom.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Babičkina zemiaková polievka

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

ŠÚĽANCE S KAPUSTOU A SO SLANINKOU

4 porcie

NA ŠÚĽANCE: 500 g zemiakov ● 200 g hrubej múky ● 1 vajce ● 1/2 ČL soli

OKREM TOHO: 100 g slaniny ● 1 cibuľa ● 400 g kyslej kapusty ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo na opekanie

Zemiaky uvaríme v šupke. Scedíme, a keď vychladnú, očistíme ich a nastrúhame na jemno. Na dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, vajce a soľ. Vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na päť rovnakých častí a na pomúčenej doske každý kus cesta vyvaľkáme do dlhého asi centimeter hrubého valčeka. Valček pokrájame na 4-centimetrové kúsky a v dlaniach ušúľame šúľance. Necháme ich na pomúčenej doske chvíľu odpočívať. Pripravíme kapustu. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme. Vyberieme ju z tuku a vo výpeku opražíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kapustu. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Kapustu zalejeme trochou vriacej vody a dusíme domäkka. Šúľance varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme dierovanou lyžicou a opečieme v panvici v roztopenom masle dozlatista. Keď je kapusta hotová, premiešame ju so šúľancami a porcie posypeme opečenou slaninkou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 35 minút

HARUĽA NA PLECHU

6 porcií

1 kg zemiakov ● 1 cibuľa ● 6 strúčikov cesnaku ● 2 vajcia ● 5 PL hladkej múky, mletá červená paprika ● drvená rasca ● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť

OKREM TOHO: kyslá smotana ● kyslé mlieko/cmar ● kyslá kapusta

Zemiaky očistíme, umyjeme a najemno postrúhame. Nastrúhame aj očistenú cibuľu. Cesnaky prelisujeme. Pridáme vajcia, múku, všetky korenia a soľ. Majoránom nešetríme, do cesta prisypeme jednu lyžicu. Plech vymastíme masťou. Dáme doň cesto a vo vyhriatej rúre 200 °C pečieme polhodinu. Pred koncom pečenia ešte haruľu potrieme masťou a dopečieme nachrumkavo. Podávame s kyslou smotanou a pažítkou, kyslým mliekom alebo kyslou kapustou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 30 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.