Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Rýchle a lacné: To tieto ZEMIAKOVÉ recepty rozhodne sú! GULÁŠ s oškvarkami a bryndzou je TOP

Gulášová polievka so škvarkami a zemiakmi.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Je len málo surovín v kuchyni, ktoré si vystačia len s pár prísadami a hotové je sýte a chutné jedlo za pár drobných. Zemiaky takou surovinou rozhodne sú...

Vybrali sme pre vás tieto zemiakové recepty:

Zdroj: shutterstock

Super tip: Pri varení použite čo najmenej vody, samozrejme, zemiaky musia byť celé ponorené. Takto si zachovajú najviac výživných látok. Zvoľte rovnakú veľkosť zemiakov, aby boli uvarené v rovnakom čase. Vodu, v ktorej ste ich varili, pridajte napríklad do polievky.

Anketa

Ktorý z týchto zemiakových receptov by ste najradšej vyskúšali?

Hlasovanie bolo ukončené

ZEMIAKOVÝ GULÁŠ S OŠKVARKAMI

4 až 6 porcií

800 g zemiakov ● 1 veľká cibuľa ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL rasce ● 1 bobkový list ● 1 l zeleninového vývaru alebo vody ● 4 PL kyslej smotany ● 20 g hladkej múky ● 200 ml smotany na šľahanie (nemusí byť) ● oškvarky ● bryndza ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť

Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Cibuľu opražíme doružova na masti, pridáme mletú papriku, rascu, bobkový list a soľ. Zamiešame, zalejeme vodou alebo vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku môžeme zahustiť zátrepkou z kyslej smotany a múky a krátko povaríme. Priliať môžeme aj smotanu na šľahanie. Na tanieri pridáme do polievky pár lyžíc oškvarkov a bryndze.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Gulášová polievka so škvarkami a zemiakmi.

BABIČKINA ZEMIAKOVÁ POLIEVKA

4 porcie

4 zemiaky ● 2 mrkvy ● 1 petržlen ● čerstvé huby podľa sezóny (nemusia byť) ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 1 bobkový list ● 4 guľôčky celého čierneho korenia ● 3 guľôčky nového korenia ● 2 PL masla ● 1 PL hladkej múky ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 ČL majoránu ● 1 PL polievkového korenia ● petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť alebo olej

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenšie menšie plátky. Očistené mrkvy, petržlen a huby nakrájame na plátky. Dáme do hrnca, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a soľou takmer do zmäknutia. Po uvarení vyberieme bobkový list a obidva druhy korenia. V malom hrnci urobíme z masla a múky zápražku. Zalejeme malým množstvom vody a dobre premiešame. K uvareným zemiakom pridáme zápražku, prelisované cesnaky, majorán, premiešame a povaríme 10 minút. Polievku dochutíme polievkovým a mletým čiernym korením a posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávame s chlebom.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Babičkina zemiaková polievka

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

ŠÚĽANCE S KAPUSTOU A SO SLANINKOU

4 porcie

NA ŠÚĽANCE: 500 g zemiakov ● 200 g hrubej múky ● 1 vajce ● 1/2 ČL soli

OKREM TOHO: 100 g slaniny ● 1 cibuľa ● 400 g kyslej kapusty ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo na opekanie

Zemiaky uvaríme v šupke. Scedíme, a keď vychladnú, očistíme ich a nastrúhame na jemno. Na dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, vajce a soľ. Vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na päť rovnakých častí a na pomúčenej doske každý kus cesta vyvaľkáme do dlhého asi centimeter hrubého valčeka. Valček pokrájame na 4-centimetrové kúsky a v dlaniach ušúľame šúľance. Necháme ich na pomúčenej doske chvíľu odpočívať. Pripravíme kapustu. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme. Vyberieme ju z tuku a vo výpeku opražíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kapustu. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Kapustu zalejeme trochou vriacej vody a dusíme domäkka. Šúľance varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme dierovanou lyžicou a opečieme v panvici v roztopenom masle dozlatista. Keď je kapusta hotová, premiešame ju so šúľancami a porcie posypeme opečenou slaninkou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 35 minút

HARUĽA NA PLECHU

6 porcií

1 kg zemiakov ● 1 cibuľa ● 6 strúčikov cesnaku ● 2 vajcia ● 5 PL hladkej múky, mletá červená paprika ● drvená rasca ● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť

OKREM TOHO: kyslá smotana ● kyslé mlieko/cmar ● kyslá kapusta

Zemiaky očistíme, umyjeme a najemno postrúhame. Nastrúhame aj očistenú cibuľu. Cesnaky prelisujeme. Pridáme vajcia, múku, všetky korenia a soľ. Majoránom nešetríme, do cesta prisypeme jednu lyžicu. Plech vymastíme masťou. Dáme doň cesto a vo vyhriatej rúre 200 °C pečieme polhodinu. Pred koncom pečenia ešte haruľu potrieme masťou a dopečieme nachrumkavo. Podávame s kyslou smotanou a pažítkou, kyslým mliekom alebo kyslou kapustou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 30 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.