Skúste to dnes inak: Upečte si chrumkavý tvarohovo-špaldový chlieb
7. 6. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:21)
Už počas pečenia sa vám naň budú zbiehať slinky. A čerstvo upečený a chrumkavý je ešte lepší ako sladký koláčik.
Do misky nasypeme 600 g hladkej špaldovej múky. Do stredu múky vyhĺbime jamku, do ktorej dáme 42 g rozdrobeného droždia, naň pridáme 1/2 PL medu a zalejeme malým množstvom vlažnej vody. Misku prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Do múky primiešame 250 g tvarohu, 2 ČL soli, 2 PL oleja a semienka (tekvicové, sezamové) podľa chuti. Zmes premiešame a pridáme malé množstvo vody. Cesto miesime ručne a pridávame postupne vodu tak, aby výsledné cesto bolo tuhé a tvarovateľné.
Opäť ho prikryjeme a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto znovu premiešame, rozdelíme na polovicu a z každej časti vytvarujeme chlieb. Preložíme na plech, prikryjeme a necháme ešte chvíľu kysnúť. Chlieb vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 35 až 45 minút. Ak nechceme, aby chlieb navrchu počas pečenia popraskal, pred pečením ho jemne narežeme nožom. Počas pečenia chlieb potierame slanou vodou.