Škvarkový koláč
31. 3. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:35)

Zdroj: Život
Čas na prípravu: 30 minút
Potrebujeme: 400 g polohrubej výberovej múky, 400 – 500 ml mlieka, 1 lyžič ka kryštálového cukru, 40 g droždia, 1 vajce, 50 ml oleja, 200 g škvariek, 200 g rastlinného tuku, olej na potretie, rasca, sezam
Ako na to: Pripravíme si plnku zo škvariek, ktoré pomelieme a zmiešame s rastlinným tukom. Do vlažného mlieka dáme droždie, cukor a premiešame.
Múku preosejeme, pridáme nakysnutý kvások, 1 vajce a olej. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Cesto vyvaľkáme, potrieme plnkou, zvinieme a preložíme na vymastený plech.
Vrch potrieme olejom, posypeme rascou a sezamom. Necháme ešte 30 až 45 minút kysnúť. Pečieme v dobre vyhriatej rúre približne 30 minút.