Slávnostná torta s čokoládovou polevou
4. 5. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 50 minút (16 kusov)
Potrebujeme: 4 vajcia, 3 lyžice práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 lyžica kakaa, 4 lyžice polohrubej múky, 2 lyžice vlažného masla, 1 lyžička prášku do pečiva, tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy, PLNKA: 250 ml červeného vína, 120 g práškového cukru, 1/2 vanilínového cukru, šťava z 1/2 citróna, 20 g želatíny v prášku, 250 ml smotany na šľahanie, POLEVA: 100 g čokolády na varenie, 70 g masla
Postup:
1. Vajcia rozdelíme, žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom do peny, pridáme kakao, maslo a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy na tortu a dáme piecť.
2. Vychladnutý korpus otočíme dnom hore a vodorovne prekrojíme na dva diely. Spodnú časť vrátime do tortovej formy a nasadíme aj okraj. Na korpus dáme plnku, zakryjeme druhou časťou korpusu a necháme stuhnúť v chladničke.
Plnka: Želatínu spolu s vínom, práškovým a vanilínovým cukrom a citrónovou šťavou zohrievame, kým sa neroztopí, tekutina nesmie vrieť.
3. Necháme vychladiť, a keď tekutina začne rôsolovatieť, opatrne ju zamiešame do vopred ušľahanej šľahačkovej smotany. Po vychladnutí torty opatrne uvoľníme okraj formy, tortu vyberieme a navrch nalejeme čokoládovú polevu.
Poleva: Maslo rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, pridáme k nemu rozlámanú čokoládu a vymiešame dohladka.