Slivkový koláč s pudingom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
45 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 300 gram polohrubá múka, 100 gram maslo, 1 kus vaječný žĺtok, 150 mililiter mlieko, 1 balíček vanilínový cukor, 1 polievková lyžica kryštálový cukor, 1 balíček sušené droždie, 0.25 čajová lyžička soľ, 200 mililiter kyslá smotana, 200 mililiter mlieko, 1 balíček smotanový pudingový prášok, 1 kus vajce, 2 polievková lyžica kryštálový cukor, 500 gram slivky
1.
Do mlieka vmiešame droždie, pridáme kryštálový cukor a necháme kysnúť 10 minút.
2.
Do misky pripravíme múku, vanilínový cukor, žĺtok, štipku soli, zmäknuté maslo a prilejeme kvások. Vypracujeme cesto a dáme znova kysnúť na teplé miesto aspoň na hodinu.
3.
Slivky umyjeme, osušíme a rozdelíme na štvrtiny.
4.
Okrúhlu formu vymažeme tukom. Cesto na doske rozvaľkáme na veľkosť formy. Prenesieme do formy a navrch poukladáme slivky. Cesto dáme aj po stranách, nakoľko budeme liať tekutú zmes. Pečieme približne 10 minút pri teplote 200 °C.
5.
Kým sa koláč pečie, pripravíme polevu zmiešaním mlieka, smotany, vajca, cukru a pudingového prášku. Koláč zalejeme a dáme dopiecť do rúry pri teplote 180 °C na ďalších 15 minút. Vrch posypeme škoricou.