Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slivkový koláč s pudingom

Slivkový koláč s pudingom

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

45 minút, 12 porcií

Potrebujeme: 300 gram polohrubá múka, 100 gram maslo, 1 kus vaječný žĺtok, 150 mililiter mlieko, 1 balíček vanilínový cukor, 1 polievková lyžica kryštálový cukor, 1 balíček sušené droždie, 0.25 čajová lyžička soľ, 200 mililiter kyslá smotana, 200 mililiter mlieko, 1 balíček smotanový pudingový prášok, 1 kus vajce, 2 polievková lyžica kryštálový cukor, 500 gram slivky

1.

Do mlieka vmiešame droždie, pridáme kryštálový cukor a necháme kysnúť 10 minút.

2.

Do misky pripravíme múku, vanilínový cukor, žĺtok, štipku soli, zmäknuté maslo a prilejeme kvások. Vypracujeme cesto a dáme znova kysnúť na teplé miesto aspoň na hodinu.

3.

Slivky umyjeme, osušíme a rozdelíme na štvrtiny.

4.

Okrúhlu formu vymažeme tukom. Cesto na doske rozvaľkáme na veľkosť formy. Prenesieme do formy a navrch poukladáme slivky. Cesto dáme aj po stranách, nakoľko budeme liať tekutú zmes. Pečieme približne 10 minút pri teplote 200 °C.

5.

Kým sa koláč pečie, pripravíme polevu zmiešaním mlieka, smotany, vajca, cukru a pudingového prášku. Koláč zalejeme a dáme dopiecť do rúry pri teplote 180 °C na ďalších 15 minút. Vrch posypeme škoricou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS