Reklama

Srnčie ragú s brusnicami

Srnčie ragú s brusnicami

Zdroj: © StockFood

Reklama

20 minút, 6 porcií

Potrebujeme: 1 kilogram srnčí chrbát, 45 gram hladká múka, 450 mililiter hovädzí vývar, 175 mililiter červené víno, 1 zväzok bylinky, 2 strúčik cesnak, 2 kus stonkový zeler, 2 kus mrkva, 1 kus cibuľa, 3 polievková lyžica slnečnicový olej, 2 polievková lyžica maslo, 2 polievková lyžica paradajkový pretlak, 225 gram brusnice, 120 gram kryštálový cukor, 0.5 kus pomaranč, 2 polievková lyžica kyslá smotana, 6 vetvička tymian, soľ, mleté čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 150 °C.

2. Mäso nakrájame a poprášime múkou. Ochutíme soľou a korením. Trocha oleja rozhorúčime v panvici vhodnej do rúry a mäso na ňom opečieme dozlatista. Vyberieme a odložíme bokom.

3. Znížime teplotu a vložíme maslo. Pridáme nasekanú cibuľu, nakrájanú mrkvu, stonkový zeler, cesnak a štipku soli. Dusíme asi 8 minút, kým zelenina nezmäkne.

4. Zamiešame pretlak a varíme asi 2 minúty. Zalejeme červeným vínom, pričom dôkladne pomiešame, aby sme uvoľnili pripečené časti na dne panvice.

5. Keď sa víno zvarí na 1/3, nasypeme mäso aj so šťavou. Pridáme zväzok byliniek a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a vložíme do rúry asi na 2,5 hodiny, kým mäso úplne nezmäkne.

6. Na brusnicovú omáčku zmiešame brusnice, cukor, pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovú kôru v hrnci. Varíme za občasného miešania asi 15 minút, kým brusnice nezmäknú. Necháme trocha vychladnúť.

7. Do hotového ragú zamiešame smotanu. Dochutíme a podávame s brusnicovou omáčkou a vetvičkou tymianu.