Super recept na tú najlepšiu omáčku k mäsu: Nič ľahšie, na túto lahôdku potrebujete naozaj málo
18. 9. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:17)

Zdroj: Shutterstock
Hľadáte recept na perfektnú omáčku, ktorá by sa hodila k rôznym druhom mäsa? Leží vám priamo pod nosom! Teda, na panvici, na ktorej ste si pred chvíľkou opražili chutný steak.
Tajomstvo chutnej omáčky sa totiž nachádza priamo na dne panvice po práve opraženom mäsku. Stačí pridať pár prísad a zo zvyškov vyčarujete senzačnú omáčku! Nezaberie to veľa času a raz-dva máte omáčku ku hovädziemu steaku, bravčovej kotlete či jahňacinke. Stačí pridať vínko, vývar a maslo a perfektná omáčka je na svete.
Suroviny
● 1 PL rastlinného oleja
● 1 PL masla
● mäso (hovädzí steak, bravčová kotleta, kuracie prsia)
● 250 ml suchého vína (červené pre červené mäso, biele pre biele mäso)
● 400 ml vývaru (najlepšie domáceho)
● ešte 50 g masla
Príprava
1. Predhrejeme rúru na 150 °C. Panvicu na opekanie zahrejeme a pridáme po 1 PL rastlinného oleja a masla. Necháme roztopiť a z oboch strán na tom 2 – 3 minúty opražíme ochutené mäso.
2. Mäso dopečieme v predhriatej rúre.
3. Spražený vychladnutý olej zlejeme z panvice. Zvyšok zalejeme vínom tak, aby bolo dno panvice celé zakryté a víno necháme takmer celé zvariť. Znovu do panvice nalejeme víno a celý proces zopakujeme dva – tri razy.
4. Prilejeme vývar (nie celý) a necháme ho zvariť tak, ako víno. Znovu zopakujeme. Keď nám po poslednom raze (z 2 – 3) ostane v panvici cca 3 mm tekutina, zložíme panvicu z platne a necháme v nej rozpustiť asi 50 g studeného masla. Zľahka premiešame a už v žiadnom prípade nevaríme! (inak sa sekne)
5. Mäso na chvíľu vyberieme z rúry. Šťavu, ktorú pustilo, prilejeme do panvice a zamiešame. Mäso necháme ešte 5 min oddychovať v otvorenej rúre.
6. Omáčku ešte raz zamiešame a dochutíme soľou a korením, citrónovou šťavou alebo balzamikovým octom, cukrom, jablkovou či hruškovou šťavou alebo javorovým sirupom.
7. Mäso nakrájame, polejeme omáčkou a hneď podávame.