Zlepšovák na volské oko: Aj vám sa vajíčka prilepia na dno panvice? Skúste tento rýchly trik
23. 2. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: Shutterstock
Máte chuť na volské oko, ale vajíčka sa vám vždy prilepia na dno panvice? Použite tento rýchly trik a máte po probléme.
Príliš nízka teplota a menej tuku a vajíčka sa vám ihneď prilepia na dno panvice. Aby sme tomu predišli, pridáme do tuku aj štipku soli. Potom sa vajce ľahšie prešmykne na tanier.

Zdroj: shutterstock
Zeleninový šalát s volským okom
Čo ste o vajciach možno nevedeli
---> Ako ich skladovať
Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní od znášky. Skladované musia byť pri nekolísavej teplote +5 až +18 ºC.
---> Ako rozpoznáte, či je vajce čerstvé?
Skladovaním stráca hmotnosť, lebo sa z neho vyparuje voda. Vajíčko tzv. dýcha. Preto majú staršie vajcia väčšiu vzduchovú bublinu, ktorá ich pri ponorení do vody nadnáša. Aj ich bielok je tekutejší a po rozbití vajíčka sa rozlieva a nedrží pohromade. Z čerstvého vajca urobíte volské oko aj bez formy.
Farba žĺtka nezávisí od spôsobu chovu, ako by ste si mohli myslieť. Oranžovožltá je spôsobená xantofylmi prirodzene sa vyskytujúcimi v krmive hydiny (žltá kukurica, sušená lucerna, senná múčka).
Čo si všímať pri kúpe
- pôvod – je lepšie si kúpiť vajce z blízkeho regiónu, ako také, čo precestovalo pol Európy
- spôsob skladovania v predajni – či nie je orosené, nemá navlhnutý obal
- kód na vajci