Reklama

Zlepšovák na volské oko: Aj vám sa vajíčka prilepia na dno panvice? Skúste tento rýchly trik

Volské oko

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Máte chuť na volské oko, ale vajíčka sa vám vždy prilepia na dno panvice? Použite tento rýchly trik a máte po probléme.

Príliš nízka teplota a menej tuku a vajíčka sa vám ihneď prilepia na dno panvice. Aby sme tomu predišli, pridáme do tuku aj štipku soli. Potom sa vajce ľahšie prešmykne na tanier.

Zeleninový šalát s volským okom

Zdroj: shutterstock

Zeleninový šalát s volským okom

Čo ste o vajciach možno nevedeli

---> Ako ich skladovať

Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní od znášky. Skladované musia byť pri nekolísavej teplote +5 až +18 ºC.

---> Ako rozpoznáte, či je vajce čerstvé?

Skladovaním stráca hmotnosť, lebo sa z neho vyparuje voda. Vajíčko tzv. dýcha. Preto majú staršie vajcia väčšiu vzduchovú bublinu, ktorá ich pri ponorení do vody nadnáša. Aj ich bielok je tekutejší a po rozbití vajíčka sa rozlieva a nedrží pohromade. Z čerstvého vajca urobíte volské oko aj bez formy.

Farba žĺtka nezávisí od spôsobu chovu, ako by ste si mohli myslieť. Oranžovožltá je spôsobená xantofylmi prirodzene sa vyskytujúcimi v krmive hydiny (žltá kukurica, sušená lucerna, senná múčka).

Čo si všímať pri kúpe

- pôvod – je lepšie si kúpiť vajce z blízkeho regiónu, ako také, čo precestovalo pol Európy

- spôsob skladovania v predajni – či nie je orosené, nemá navlhnutý obal

- kód na vajci

Vyberáme pre vás niečo PLUS