Tieto chyby robíte pri kysnutom ceste, a preto sa nedarí: Takto bude dokonale nadýchané
29. 7. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:16)

Zdroj: Shutterstock
Chcete si upiecť doma svoj vlastný chlieb? Podarí sa to, ak sa vyhnete týmto chybám.
Droždie priamo z chladničky
Droždie má rado cukor, vodu, kyslík a najmä teplotu medzi 20 a 30 stupňami. To platí nielen pri chlebe. Preto si dajte záležať, aby ste droždie vybrali z chladničky včas a stihlo sa zohriať na izbovú teplotu.
Nepreosiata múka
Múka sa preosieva pri príprave kysnutého cesta nie z dôvodu zachytenia prípadných nečistôt či čiernych podnájomníkov, ale z dôvodu prevzdušnenia. Ako sme už spomínali, droždie potrebuje kyslík. Pokojne nechajte padať múku cez sito do misy aj z 10 cm výšky.
Zdroj: Shutterstock
Pripravte si kysnuté cesto.
Zabúdate na vlhkosť
Potrebnú vlhkosť do seba cesto naviaže nielen pridávaním vody, ale aj z prostredia. Preto pri miesení pokojne v kuchyni varte, či umývajte riad. Ak sa vám zdá, že vlhkosti je priveľa a cesto sa začína lepiť na boky misy, pridajte trocha múky.
Miesite prirýchlo
Kysnuté cesto má rado teplo, ale samo sa nesmie priveľmi otepliť. Inak sa spojivá narušia a cesto vám, ako sa hovorí, prekysne a pri pečení spľasne. Z tohto dôvodu nesmiete cesto miesiť pridlho ani prirýchlo, a keď na miesenie používate kuchynský robot, určite zvoľte nižšiu rýchlosť.
Zdroj: Shutterstock
Skvelé cesto vymiesite aj vo vrecúšku.