Tajomstvo perfektných moravských koláčov: Inšpirujte sa jednoduchým postupom, budú lepšie ako od babičky
11. 1. 2017, 11:45 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:54)

Zdroj: Beautifood
Chutia vám moravské koláče, ale netrúfate si upiecť vlastné? S týmto jednoduchým postupom ich zvládnu aj začiatočníci.
Zdroj: Beautifood
Zdroj: Beautifood
Zdroj: Beautifood
Galéria k článku

Moravské koláče
25 až 30 kúskov
1 balenie sušeného droždia
300 ml vlažného mlieka
1 lyžička kryštálového cukru
500 g hladkej múky
120 g kryštálového cukru
100 g zmäknutého masla
2 žĺtky
Zdroj: Beautifood
Klasické kysnuté koláčiky by sme maškrtili aj každý deň! Upečte si ich s nami!
Obloženie:
150 g slivkového lekváru
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej múky
3 lyžice práškového cukru
Takto sa to podarí:
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a prikryté ho necháme 10 minút kysnúť.
Múku, cukor, maslo a žĺtky dáme do veľkej misy a jemne premiešame. Prilejeme mlieko s droždím a vypracujeme hladké lepkavé cesto, ktoré prikryté necháme kysnúť 60 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pohárom z neho vykrajujeme kolieska. Povykrajované koláčiky necháme ešte 20 minút zakryté kysnúť.
Medzitým si pripravíme posýpku - maslo, múku a cukor prstami spojíme. Do vykysnutých koláčikov tvoríme prstami malé jamky, do ktorých dáme lekvár a posypeme ich posýpkou. Koláče pečieme 15 až 20 minút pri 200 °C.
A ďalšie vynikajúce a šikovné recepty nielen na január hľadajte v našom mesačníku Varenie & pečenie!
Zdroj: Varenie a pečenie s Novým Časom pre ženy
Varenie a pečenie s Novým Časom pre ženy