Všeobecné zásady

● Pamätajte, že plody sú náchylné na infikovanie najmä v posledných týždňoch pred zberom. Najlepšie je zbierať postupnou prebierkou, ako dozrievajú. Príliš zrelé, prezreté alebo nedozreté plody sú náchylnejšie na choroby zo skladovania.

● Plody nehádžte, nestláčajte, nesypte z výšky, netraste nimi v nádobách.

● Z prepraviek, podlahy, regálov, poličiek v skladových priestoroch dôkladne odstráňte listy a úlomky konárikov, z ktorých sa môžu šíriť patogény.

● Nikdy neskladujte popadané plody, i keď na prvý pohľad vyzerajú zdravo, snažte sa ich čo najskôr skonzumovať, prípadne kuchynsky spracovať.

● Ovocie zberané so stopkou je trvanlivejšie a cennejšie než to bez stopky.

Sezóna jabĺk vrcholí.
Sezóna jabĺk vrcholí.
Zdroj: Shutterstock