Tip na perfektný ovocný koláčik, pri ktorom vám budú slinky tiecť: Je chutný aj plný vitamínov!
19. 8. 2021, 11:00

Zdroj: Shutterstock
Pri tomto chutnom koláčiku vám budú tiecť slinky.

Viete čo sú josty? My vám dnes ukážeme, ako si urobiť jostový koláčik, pri ktorom vám budú slinky tiecť.
Josta je kréženec egreša a ríbezle. Názov josta je zložený z prvých slabík mien svojich rodičov: Johannisbeere - ríbezľa a Stachelbeere – egreš. Nemajú tŕne a sú to väčšie tmavé bobule príjemnej chute. Sú plné antioxidantov a tak neváhajte a vyskúšajte ich.
Jostový koláč
Krehké cesto:
120 g masla
100 g práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
3 PL studenej vody
Plnka:
500 g jost
5 PL kryštálového cukru
1 PL škrobovej múčk
Takto sa to podarí:
V hrnci 2 minútky podusíme josty s cukrom a pridáme škrob na zahustenie. Rúru predhrejeme na 180 °C. Nakrájané studené maslo vymiešame s cukrom, múkou, so soľou a žĺtkami. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridáme vodu podľa potreby. Z cesta vyformujeme guľu, z ktorej odkrojíme 1/3 a tú dáme zatiaľ nabok. Cesto prstami utlačíme na dno a okraje okrúhlej formy s priemerom 28 cm. Na cesto nalejeme josty a zakryjeme pásikmi zo zvyšného cesta. Pečieme 15 minút dozlatista.