Tanierom tejto sýtej polievky zabodujete: Uvarte mužovi chutný boršč, za ktorý vás bude nosiť na rukách
5. 1. 2017, 14:27 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:54)

Zdroj: Shutterstock
Vraj postaví na nohy aj chorého Rusa, tak prečo ho nevyskúšať aj u nás na Slovensku, hlavne teraz keď vonku poriadne prituhuje.
Počula som, že by mal obsahovať 3 druhy mäsa a 7 druhov zeleniny a do pravého ruského vraj zemiaky nejdú. Ale každý si ho robí po svojom, s kyslou kapustou alebo surovou, so zemiakmi alebo bez a je to teda na vás. Tento je vyskúšaný a je skvelý, dostala som ho od kuchára v moskovskej reštaurácii Patio a vraj čím dlhšie sa varí, tým je potom „mňamóznejší“.

Zdroj: Shutterstock
Boršč
Boršč
500 g hovädzej nožiny
500 g bravčového pliecka
500 g baranieho mäsa
5 cibúľ
5 strúčikov cesnaku
5 mrkiev
5 petržlenov
200 g cvikly
200 g bielej kapusty
kúsok zeleru
masť
pasírované paradajky, alebo pretlak
petržlenová vňať
1 PL octu
téglik kyslej smotany
soľ
mleté čierne korenie
nové korenie
1 bobkový list
muškátový oriešok
Zdroj: Shutterstock
Boršč
Takto sa to podarí:
V jednom hrnci varíme v osolenej vode s bobkovým listom, nakrájané mäso 3 až 4 hodiny. V druhom hrnci na masti orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájanú zeleninu, ocot, koreniny, zalejeme vodou a varíme do zmäknutia.
Na záver pridáme paradajkovú šťavu. Vývar z mäsa a mäso vlejeme do hrnca so zeleninou a chvíľku povaríme, aby sa chute spojili. Podávame v hlbokom tanieri ozdobené smotanou a petržlenovou vňaťou.