Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tanierom tejto sýtej polievky zabodujete: Uvarte mužovi chutný boršč, za ktorý vás bude nosiť na rukách

Boršč

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vraj postaví na nohy aj chorého Rusa, tak prečo ho nevyskúšať aj u nás na Slovensku, hlavne teraz keď vonku poriadne prituhuje.

Počula som, že by mal obsahovať 3 druhy mäsa a 7 druhov zeleniny a do pravého ruského vraj zemiaky nejdú. Ale každý si ho robí po svojom, s kyslou kapustou alebo surovou, so zemiakmi alebo bez a je to teda na vás. Tento je vyskúšaný a je skvelý, dostala som ho od kuchára v moskovskej reštaurácii Patio a vraj čím dlhšie sa varí, tým je potom „mňamóznejší“.

Boršč

500 g hovädzej nožiny

500 g bravčového pliecka

500 g baranieho mäsa

5 cibúľ

5 strúčikov cesnaku

5 mrkiev

5 petržlenov

200 g cvikly

200 g bielej kapusty

kúsok zeleru

masť

pasírované paradajky, alebo pretlak

petržlenová vňať

1 PL octu

téglik kyslej smotany

soľ

mleté čierne korenie

nové korenie

1 bobkový list

muškátový oriešok

Takto sa to podarí:

V jednom hrnci varíme v osolenej vode s bobkovým listom, nakrájané mäso 3 až 4 hodiny. V druhom hrnci na masti orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájanú zeleninu, ocot, koreniny, zalejeme vodou a varíme do zmäknutia.

Na záver pridáme paradajkovú šťavu. Vývar z mäsa a mäso vlejeme do hrnca so zeleninou a chvíľku povaríme, aby sa chute spojili. Podávame v hlbokom tanieri ozdobené smotanou a petržlenovou vňaťou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS